Анатолій Матвійчук Народний артист України

Як терміново «перевзути» армію російськомовних гумористів?

Довгі роки гумористи, яких показувало українське ТБ, лише висміювали українську мову, тепер їм доведеться її вивчити? На фото Валерій Жидков
фото: 95 квартал

Чи дочекамось ми відродження українського гумору?

Більше години на 1+1 іде розмова про те, як терміново перевзути велику армію російськомовних стендаперів і новітніх гумористів та швидко переставити їх на українські рейки.

Отак, сидять собі, міркують, підкидають ідеї, як це зробити зручніше, легше і швидше. Тобто, як перескочити без втрат з одного етнолінгвістичного всесвіту в інший!

АЛЕ! Жодного натяку на суть проблеми. Що просто треба спробувати відкрити інформаційний простір для справжніх, а не перевзутих українців – і повернути українську ментальність на телеекрани!

Чи і справді, все зайшло так далеко і «політичні українці» назавжди витіснили українців етнічних?

Та й чи хтось ще відчуває цю підміну?

У принципі, ідея хороша – зробити інфопростір україномовним – але ж знову без українців!

Зрозуміло, що в Україні нині є два типи гумору – гумор Сорочинського ярмарку і гумор Одеського Привозу. І поки що останній тотально домінує всюди. Але для того щоб зробити останній справді українським, а не просто УКРАЇНОМОВНИМ, недостатньо лінвістичного перекладу – потрібна трансформація ментальна! Але до цього ой як далеко. Бо це не так легко, як перевести в інший мовний режим випуски новин. Гумор – це не ремесло, це мистецтво, яке завжди матиме ментальний характер.

А в основі нинішнього «двіжу» лежить не лише спалах патріотизму, а дещо інше Ось хоча б пряма мова одного з учасників програми: «Просто зараз Україна в світовому тренді і було б дивно не скористатися цією ситуацією.» Тобто їм просто важливо бути в тренді.

Отож, чи дочекамось ми відродження українського гумору, який ще два десятиліття тому збирав повний зал НП Україна на фестивалі «Вишневі усмішки»? Боюся, що вже ніколи. Втрачено час і медійний простір.

Навіщо я це пишу?

Просто звертаю увагу на цю болючу для нашої країни проблему, бо якщо про це ніхто не говорить, процеси набувають незворотнього характеру...

А українські гумористи ще залишилися. Чудові гумористи! Але не в тренді і не в форматі. Доживають своє життя у безвісті. Така у нас Україна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: