Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Перші враження від виборів. США обирають президента для себе, а не для України

Дональд Трамп

Нам треба не тільки остаточно позбуватися ілюзій про «чарівників, які нас врятують», а й будувати взаємовигідні, партнерські та прагматичні відносини із західними державами

Отже, Америка обрала свого 45-го президента. Спробую сформулювати свої перші враження.

АМЕРИКАНСЬКИЙ ВИМІР

США – це держава з дуже давньою та стабільною політичною системою, яка має безліч противаг і запобіжників. І Конгрес – це не збіговисько заляканих корумпованих ділків і просто випадкових клоунів, яких можна «поламати через коліно» за ніч перед голосуванням або вручну керувати телефоном з Білого дому.

Більшість в обох палатах за респубілканцями, але далеко не всі з них підтримали Трампа, багато хто навіть був відкрито проти. Тому зараз новому президенту треба буде з ними усіма знаходити спільну мову, що неодмінно позначиться і на його діях та риториці.

Варто також придивитися уважніше до нового віце-президента – Майка Пенса. Типовий республіканець-яструб з жорсткою антипутінською риторикою.

ІДЕОЛОГІЧНИЙ ВИМІР

Системна криза ліво-ліберальної ідеології та впливу традиційних західних еліт. Ще кілька років їх гегемонія здавалася непохитною. Сьогодні ми бачимо протилежні тенденції. Панівна ідеологія останніх десятиліть не витримує перевірку реальним станом речей і дедалі більше перетворюється на відірвану від життя догматику. Загальний право-консервативний підйом – нова світова тенденція. Що буде далі і якими будуть наслідки – питання наразі дискусійне, але цю тенденцію не можна не помічати. Це факт.

УКРАЇНСЬКИЙ ВИМІР

Остаточний кінець наївних ілюзій про те, що хтось за нас вирішить наші проблеми і просто так буде допомагати. Не було такого і не буде. Політика – це інтереси. І кожна країна діє перш за все у власних національних інтересах. Америка обирає президента для себе, а не для України. А нам треба не тільки остаточно позбуватися ілюзій про «чарівників, які нас врятують», а й будувати взаємовигідні, партнерські та прагматичні відносини із західними державами. Не забуваючи про головний геополітичний проект – Балто-Чорноморський союз та головного ворога – Кремль. Головне – бути суб'єктами політики. І працювати, працювати та ще раз працювати.

P.S. Відданий друг України республіканець Джон Маккейн учора був вшосте обраний сенатором США від штату Арізона. Привітаймо потужного діда)

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: