Андрій Іллєнко Народний депутат України 7, 8 скликань

Росія вже відкрито ставить питання про анексію Білорусі

Україна кровно зацікавлена в існуванні незалежної Білорусі

Москва відкрито ставить питання про анексію Білорусі. Російська пропаганда розпочала чергову масовану кампанію із лейтмотивом: «Білорусь хоче дешевий російський газ? Хай вступає до складу РФ».

Традиційна політика Лукашенка перестає працювати. Москва більше не погоджується терпіти навіть обмежений суверенітет свого «головного союзника».

Питання ставиться категорично: «хочете економічних поступок? Віддайте залишки незалежності». Тим більше і «союзна держава» є, треба лише «наповнити її реальним змістом».

Якщо раптом в центрі Мінська з’являться «зелені чоловічки» - чи здатна буде Білорусь ефективно чинити опір анексії? Хто буде це робити? Просякнуті російською агентурою та притиснуті декораціями «союзної держави» спецслужби та армія? Русифіковане (в тому числі самою білоруською владою) та нагодоване російською пропагандою суспільство? Дуже велике питання.

Лукашенко став заручником власної гіпер-проросійської риторики та русифікаторської гуманітарної політики. Сьогодні Москва вправно використовує слова та дії Лукашенка проти нього самого. 

Безумовно, Білорусь має свої внутрішні резерви. Попри боротьбу із білоруським націоналізмом на державному рівні та культивацію совкових символів - Білорусь не така проста, як здається. В 2014 році в Кремлі теж були переконані, що Одеса, Харків та Дніпро сплять і бачать себе частиною «русского міра».

Україна кровно зацікавлена в існуванні незалежної Білорусі. 1000 кілометрів кордону навіть з Білоруссю в її нинішньому вигляді - це точно в мільйон раз краще, ніж ще 1000 кілометрів з РФ. В перспективі Білорусь - наш головний союзник. Але для цього вона має вистояти під московським тиском.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: