Богдан Данилишин Професор Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

Претензії Світової організації торгівлі. Як захищатись Україні

Сьогодні Рада з торгівлі товарами Світової організації торгівлі (СОТ) розгляне одразу три питання з претензіями до України.

Японія зробить заяву щодо запроваджених Києвом мит на імпорт автомобілів. На порядку денному також запит від ЄС і США з приводу чинної в Україні квоти на імпорт коксівного вугілля. Крім того, Києву доведеться відповідати на претензії групи країн через наміри переглянути 371 тарифну позицію в рамках Генеральної угоди про тарифи і торгівлю.

Туреччина стала першою країною-членом Світової організації торгівлі, яка вирішила застосувати до України торгові санкції. Анкара оцінила збиток від дискримінації турецького автопрому в понад 6 мільйонів доларів і вирішила компенсувати цю суму шляхом запровадження мит на імпорт волоських горіхів з України.

Україна повинна навчитись відстоювати свої національні інтереси. Розгляд претензій до будь-якої країни - типова практика в роботі СОТ. Правда, більшість країн вже має відповідний досвід роботи в рамках СОТ і своїх лобістів в даній органанізації. Не варто забувати, що кожна країна захищає свої внутрішні інтереси, виходячи з реальної економічної ситуації, що складається як внутрі країни. так і в світі. Так, свої інтереси захищають крани ЄС, США, Росія та інші країни. Україна також мусить відстоювати власні економічні інтереси. В попередні роки, ми неодноразово зверталися до країн ЄС та США щодо зняття деяких обмежень, наприклад, стосовно продукції хімічної промисловості, металургії, продукції сільського господарства. Але до цього часу будь-якої реакції немає.

Державний протекціонізм в умовах кризи повинен бути. За нинішніх умов Україна має діяти, виходячи з раціональних форм захисту внутрішнього ринку. Що ми зараз маємо? Подивимось на рівні тарифного захисту ринків України порівняно з іншими кранами-учасницями СОТ. Відповідно до проведеного аналізу, за рівнем зв’язаної ставки мита (граничний рівень мита) Україна із 152 країн у постійній номенклатурі товарів посідає 119-те місце. Нижче тільки середньоарифметичні ставки у США, Японії та ще деяких країнах. За сільськогосподарськими товарами країна займає 118-те, за несільськогосподарськими – 116-те місце. Порівняння середньоарифметичної зв’язаної митної ставки України в рамках членства в СОТ здійснено також за товарними групами. Аналіз проведено порівняно з 20-ма країнами-членами СОТ, серед яких наші головні торговельні партнери, які приєдналися до організації після 1995 року. Так, за результатами цього аналізу з’ясувалося, що за ставками на сільськогосподарські продукти Україна посідає: на живі тварини, м’ясо та м’ясні продукти – 15-те місце, на овочі, фрукти та насіння олійних культур – 13, на цукор та кондитерські вироби – 12-те місце. Серед несільськогосподарських товарів показники наступні: риба та рибопродукти – 15-те місце, мінеральні продукти та метали – також 15-те, продукти хімічної промисловості – 12-те, електричні машини – 14-те місце.

Тобто результати підтверджують, що РІВЕНЬ ТАРИФНОГО ЗАХИСТУ ВНУТРІШНЬОГО РИНКУ відповідає принципам експортноорієнтованої зовнішньоекономічної політики. Водночас рівень тарифного захисту не дозволяє визначити доступ до внутрішнього ринку України як закритий. Отже, в нинішніх економічних умовах Україна повинна діяти, виходячи з усіх можливостей захисту свого внутрішнього ринку та власних інтересів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: