Богдан Данилишин Професор Київського національного економічного університету ім. Вадима Гетьмана

Чехія відкриває Україні двері до Європи

20 жовтня розпочинається офіційний візит в Україну Президента Чеської Республіки Мілоша Земана, який триватиме до 22 жовтня.

20 жовтня розпочинається офіційний візит в Україну Президента Чеської Республіки Мілоша Земана, який триватиме до 22 жовтня. Україна стала першою країною з колишніх пострадянських країн, яку відвідує чеський Президент. Головним пунктом візиту стане зустріч Президента Земана з Президентом України Віктором Януковичем.

Заплановано під час переговорів глав держав обговорити політичні та економічні питання, включаючи розвиток програми Східного партнерства. Чехія в даний час здійснює велику роботу щодо входження України як члена Вишеградської групи. Зокрема, Президент Мілош Земан активно виступає за розширення Вишеградської групи за рахунок України. Президент Чехії, як видно з його останніх інтервю, однозначно підтримує підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС.

Планується обговорити широке коло актуальних питань розвитку українсько-чеських відносин, двостороннього економічного співробітництва, а також тематику європейської інтеграції України в контексті забезпечення результативності Вільнюського саміту. Заплановано підписання низки двосторонніх документів, зокрема, про співпрацю в податковій, військово-технічній та міграційної сферах, співробітництво органів прокуратури. Українські громадяни, що проживають в Чеській республіці, надіються на значний прогрес у візовій політиці. Візит повинен сприяти розширенню ділових контактів та активізації інвестиційної співпраці з чеською стороною. Передбачається, що президенти двох держав візьмуть участь у роботі українсько-чеського бізнес-форуму в Києві. Разом з Президентом прибуває більше 150 представників ділових кіл Чехії.

Президент Чехії Мілош Земан не є таким євроскептиком як його попередник Вацлав Клаус і він має намір підтримати зближення Києва з Європейським Союзом під час свого робочого візиту в Україну.

Чехія в усі часи сприяла нашій діаспорі. Хвиля першої післяреволюційної еміграції зробила цю країну одним з вогнищ культурного і політичного життя українців у вигнанні. Завдяки чеському уряду в 1920—1930-х роках в Чехословаччині існували Український вільний університет в Празі, Українська господарська академія в Подебрадах, яку в 1923 році відкривав Президент Масарик, Студія пластичного мистецтва, Педагогічний університет ім. М. Драгоманова з чотирма факультетами, українська гімназія, філософсько-педагогічне товариство ім. Р. Сковороди, видавництво «Українська молодь» та ін. А 1926 року в Карловому університеті в Празі була заснована кафедра українознавства. У ті ж десятиріччя виросла ціла школа українських письменників у чеській діаспорі — Є. Маланюк, Ю. Дараган, Л. Мосендз, О. Ольжич, Ю. Клен, О. Теліга.

Чехія в даний час входить у десятку найбільших імпортерів на українському ринку (після Росії, Туркменістану, Німеччини, Китаю, Польщі, Італії, Білорусі та Південної Кореї). Річний українсько-чеський товарообмін становить два з половиною мільярди доларів, а, за обчисленнями деяких економістів, за сприятливіших умов, якщо Україна стане асоціативним членом ЄС, товарообмін можна швидко подвоїти.

Згідно з даними Чеського статистичного управління обсяги товарообігу між Україною і Чеською Республікою протягом 2012 року збільшились на 2,2 відсотка порівняно з 2011 роком і склали 2 844,226 млн. дол. США. Однак зростання товарообігу відбулось виключно за рахунок зростання чеського імпорту. Обсяги імпорту чеських товарів до України зросли протягом 2012 року на 24,9 відсотка порівняно з 2011 роком і склали 1 715,202 млн. дол. США.

Обсяги прямих інвестицій з Чеської Республіки в економіку України збільшились протягом 2012 р. на 3,7 % і склали станом на 31 грудня 2012 р. 79,5 млн. дол. США (станом на 01.01.2012 р. - 76,7 млн. дол. США). Це становило 0,1 % всіх прямих інвестицій в Україну в 2012 р.

Майже 47 %, або 37,203 млн. дол. США чеських інвестицій спрямовано в промисловість, з них 34,134 млн. дол. США в переробну промисловість; 18,2 %, або 14,462 млн. дол. США інвестицій в виробництво продуктів харчування; 7,5 %, або 5,964 млн. дол. США – в сільське господарство; 1,324 млн. дол. США – в машинобудування; 3,242 млн. дол. США – в хімічну та нафтохімічну промисловості; 9,019 млн. дол. США – у виробництво немінеральної продукції; 0,539 млн. дол. США – в деревообробну галузь; 0,454 млн. дол. США в будівельну сферу; 12,339 млн. дол. США – в торгівлю, ремонт і сервісне обслуговування автомобілів і побутової техніки; 8,601 млн. дол. США – в нерухомість; 1,411 млн. дол. США – в діяльність готелів, ресторанів.

В даний час в Чехії проживає більше 170 тисяч українців, утому числі в Празі – майже 50 тис. Діє ряд громадських організацій українців. Є велика громада Української греко-католицької церкви. Один кращих храмів Праги – Собор Святого Климента - самому центрі Праги біля Карлового моста – віддано для її богослужінь.

На чеську мову в даний час перекладено більше 100 відомих творів українських письменників і поетів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: