Богдан Соколовский Эксперт по энергетике

Можна віддати газопровід Путіну і на місяць виправити ситуацію

У росіян немає ніякої мотивації для вирішення газового питання з Україною.

У росіян немає ніякої мотивації для вирішення газового питання з Україною. Всі наші прохання нічого не варті для російської сторони. Поки ми не матимемо альтернатив, до тих пір все буде залишатись, як є. Принаймні я на місці росіян саме так би і робив, знаючи, що я монополіст.

Наш порятунок в наших руках, але на це потрібен час – це 5, 6, 7 років. Насамперед, треба вже зараз скорочувати споживання газу. В цілому – це завдання, яке має бути амбітним завданням всього уряду, а не тільки Міністерства енергетики. Тому, що нам потрібно реструктуризувати економіку, деякі галузі перепрофілювати, а ті, які споживають невиправдано багато газу, закрити. А це ніяк не в компетенції Міненерго, це справа і Президента, і уряду, і Верховної Ради. Інших реальних альтернатив я не бачу. Можна, звісно, віддати ГТС і на місяць виправити ситуацію. Але це не наша стратегія.

Якщо в нас будуть альтернативи, то Путіну нікуди буде діватися. Він побачить, що від Росії пливе такий великий ринок, яким є Україна, і йому треба буде прислухатися до нас. Поки що він не прислухається.

На жаль, нинішньому президенту дісталась спадщина минулих років. З початку, фактично, нашої незалежності ми зробили помилку – ми перетворили категорію «газ», яка є сугубо економічною, у політичну, і газом тепер займаються президенти. Такого ніде в світі немає. Це було чиновниками Єльцина зроблено з далеким прицілом, а ми просто не мали досвіду. Це не є критика, це скоріше зауваження на те, щоб більше такого не повторювалося. Спадщина прийшла і до Кравчука, і до Кучми, і до Ющенка, і тепер до Януковича, і перші особи держави змушені займатися газом.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: