Віктор Балога Народний депутат України

Рік війни. Потрібно правильно поставити діагноз

Уже рік ми ведемо війну, яку не можемо виграти.

Уже рік ми ведемо війну, яку не можемо виграти. Вона вбиває наших громадян, руйнує економіку, розхитує державу і забирає останню надію. Наші західні партнери ставлять нам крапельниці, щоб ми не загнулися, але і не приховують, що ми для них – Афганістан. Наше завдання – не стати сильною і процвітаючою частиною цивілізованого світу, а виснажити Росію на своїй території.

Але і це ще не все. Нам уже прямим текстом говорять, що в Євросоюз, заради якого ми проливаємо кров, нас не приймуть. В НАТО – тим більше. Безвізовий режим нам так само не світить. Іншими словами, цінності, заради яких ми вийшли на Майдан і за які продовжуємо воювати на Сході, для нас уже не будуть доступними.

Якщо ще один рік ми проживемо без визначеності у внутрішній та зовнішній політиці, катастрофа неминуча. Нехай ми нікуди не йдемо, нас ніхто не приймає, але потрібно правильно поставити діагноз, щоб нація розуміла, де вона знаходиться, і яка мета перед нею стоїть.

А для цього у нас лише один шлях:

- якщо Донбас хоче піти своєю дорогою – будь-ласка, нікого не тримаємо;

- не приймають в НАТО? Так давайте проведемо референдум і хай народ скаже за державу, а не «гаранти», які від нас морозяться;

- спитати прямо у Євросоюзу, чи довго будуть водити нас за носа. Якщо наміри щодо України серйозні, то давайте безвізовий режим. Якщо не даєте – не потрібно нас просити йти у Європу, як це було перед саммітом у Вільнюсі;

- президент, прем'єр та спікер повинні оголосити публічно свою спільну позицію про перспективу країни, на основі всеохоплюючого референдуму – куди ми рухаємося, яку країну будуємо. Бо поки що є лише незрозумілі висловлювання, як і заяви середньої ланки з ЄС та США про занепокоєння.

Але ми маємо самі визначатися – нам стати Боснією, Австрією, Фінляндією, чи Швейцарією. І така визначеність – це краще, ніж марні ілюзії і не визначені цілі. І в будь-якому разі це краще, ніж велика війна двох супердержав на нашій території, яку нам усі пророкують.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: