Богдан Яременко Народний депутат України

Демократія не обмежується виборчим процесом

Під час інтерв'ю часто ставлять питання: чим протести в Україні відрізняються від турецьких і як довго може існувати ситуація...

Під час інтерв'ю часто ставлять питання: чим протести в Україні відрізняються від турецьких і як довго може існувати ситуація, при якій влада (питання було сформульовано "так звана неконституційна влада") ігноруватиме протестувальників?

Сьогодні два питання склалися в одне. Спробую викласти.

І в Україні, і в Туреччині по суті відбуваються ті самі процеси: велика кількість громадян невдоволені політикою уряду та не мають іншої можливості привернути увагу влади до своїх вимог і позиції, ніж вийти на вулиці, чи то пак - на майдан (слово, до речі, тюркського походження) для масових протестів.

До смішного нинішня українська дискусія повторює те, що обговорювалося в Туреччині буквально 6 місяців тому. Повторювати усі аргументи сторін немає смислу. Але загалом ситуація, з моєї точки зору, виглядає так, що відмовляючись дослуховуватися до вимог чи аргументів "вулиці" влада апелює до того, що вона демократична. Мовляв, усі незгодні можуть, коли прийде час, з'явитися на виборчі дільниці і голосуванням змінити владу.

Це спекулятивний і хибний аргумент.

Демократія не обмежується виборчим процесом. Демократія, як процес народовладдя, повинен містити обов'язковий елемент - влада зобов'язана вести діалог (! саме діалог, як форму залучення до управління країною) з усіма активними групами населення. За Конституцією джерелом влади є народ. Таким чином, відмовляючись від діалогу, ігноруючи велику частину виборців (або народу) влада фактично втрачає щонайменше частину своєї легітимності.

Отже, така ситуація в демократичній країні не може продовжуватися довго. Влада або почне діалог і спробує відновити легітимність, або перестане бути демократичною. Бути недемократичною і легітимною влада не може, оскільки обиралася за демократичними принципами, що передбачає зобов'язання дотримуватися їх впродовж усієї каденції управління країною.

Якщо внаслідок ігнорування, чи чого більше - спроб репресій частини населення, влада втратить свій демократичний характер і легітимність, її доля буде визначеною. Залишиться лише те питання, якою ціною і коли цій владі прийде безславний кінець.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: