Богдан Яременко Народний депутат України

Найбільші вибори в світі, які викликають найменший інтерес

Безвізовий режим? Якщо у європейців є розум і сором - вони просто зобов'язані це зробити

Вчора відбулись вибори в Європарламент. Це, напевно, найбільші вибори в світі, які викликають найменший інтерес. Перш за все, в плані явки. Загалом, європейці, жителі країн-членів Європейського Союзу обирають 751 євродепутата. Але роль Європейського парламенту значно вужча, ніж національних парламентів. Тому і інтерес та запеклість виборчої кампанії до Європарламенту нижчі.

Цього року говорять про зміцнення позицій крайніх правих і крайніх лівих. І говорять, що це недобре для України (ну, загадайте хоча б правого угорського прем'єра та іншого угорського депутата), в силу сталих і міцних зв'язків відповідних партій з Росією і єдиноросами.

Я не можу з цим погодитися. Коли говорять про розширення представництва цих партій в Європарламенті, то мова йде про 85-95 мандатів. Загалом когось, кого можна умовно вважати "проросійськими" чи крайніми в Європарламенті може бути близько 120-140 осіб. Арифметика показує, що цього не достатньо навіть для блокування чогось гіпотететично вигідного Україні чи невигідного Росії.

Також пригадуємо, що позицію щодо європейської перспективи Європарламент висловив неодноразово і чітко. Отже, позиція є, а сил змінити її немає.

Але головне навіть не це. Ми не вступаємо в Євросоюз. Тому зараз композиція Європарламенту нас може цікавити менше. Для європейської перспективи України значно важливіше наскільки швидко ми можемо опанувати терористів, розпочати дієву боротьбу з корупцією, провести економічні реформи, реформу правової системи, зміцнювати демократичні інституції. Саме ці складові будуть визначальними при вирішенні питання про членство України в ЄС. Якщо звичайно нас туди колись запросять, а ми ще хотітимемо.

Тому давайте переживати і займатися собою. Усе інше - докладеться згодом.

Безвізовий режим? Якщо у європейців є розум і сором - вони просто зобов'язані це зробити. І не треба боятися міграції з України. Кому треба - вже давно там і з візовим режимом.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: