Богдан Яременко Народний депутат України

Чи бажаю я незалежності шотландцям?

Сьогодні в моїй улюбленій Шотландії референдум про незалежність

Сьогодні в моїй улюбленій Шотландії референдум про незалежність.

Так, улюбленій. Я, наприклад, з повагою ставлюсь до американців, поляків, японців, мені симпатичні ірландці, на загал подобаються британці. Але з усіх народів, з представниками яких мені доводилось спілкуватися чи жити серед них, лише до шотландців я ставлюсь так, як до українців - з любов'ю.

Древній народ, самобутня культура. Шотландці дуже добре знають і одне, і інше, але на відміну від багатьох інших, не лізуть з цим у вічі. Веселі, життєрадісні (за місцевих кліматичних умов це, напевне, разом з віскі єдиний спосіб вижити).

Це люди, які тяжко працюють. Вони заздрять нам за чорнозем, бо те, що у нас проросте варто лиш тиснути в землю, шотландцями треба щодня зігрівати диханням і поливати потом.

Попри усі анекдоти про їх скнарість, це країна з найвищими в Європі благодійними видатками на душу населення. Але якщо шотландець жертвує фунт, то будьте готові розповісти, як витрачено кожний пені, та довести, що це був найкращий спосіб.

Шотландці наполегливі. А може і вперті. Напевне тому, що щодня впродовж тисячоліть видовбують каміння зі своєї землі (і трохи англійців).

Мій друг, голова Шотландського товариства Друзі України Джім МакКай якось сказав, що українці нагадують йому шотландців 30-40 років тому. Чи це шотландці такі досконалі, чи українці скоро стануть такими досконалими, але мені подобається це порівняння.

Шотландці - хороші воїни і погані переговірники (останнє - просто тому, що бідні). Маленький народ, який так ніколи не був завойований. Державність втратили лише внаслідок переговорів.

Нечисельний народ, який щедро обдарував людство своїми винаходами, ідеями і придумками (від гуманізму до макінтоша).

Про природну і архітектурну красу цього краю у мене просто не вистачить таланту розповісти.

Столиця Шотландії, Единбург, місце народження мого Василя і місто, де ми з родиною прожили найбезтурботніші два роки в нашому житті.

Чи бажаю я їм незалежності? Я бажаю їм мати те, що вони хочуть і самі собі оберуть.

Але кого я обманюю?! Я би дрижав від щастя колись повернутися в незалежну Шотландію

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: