Богдан Яременко Народний депутат України

ЄС доплачуватиме українським чиновникам?

Українських чиновників повинні утримувати і мати таким чином контроль над ними винятково українські платники податків

Розумна загалом людина, міністр економіки України Абромавічус, справедливо, як на мене, стверджує, що при зарплаті 200 євро у міністрів ми сильну державу не збудуємо. Він навіть знає, що гроші на пристойні зарплати для вищого рангу держслужбовців можна взяти у європейців.

Я категорично проти того, щоб гроші на зарплати українським чиновникам виділялися іноземними урядами. На реформи, на підтримання макроекономічної стабільності, на все інше - скільки завгодно. Але не на зарплати.

Українських чиновників повинні утримувати і мати таким чином контроль над ними винятково українські платники податків. Так, громадян України дійсно треба переконати у тому, що зарплати чиновникам, і при тому усім, а не лише керівництву, потрібно збільшити в рази. Як це зробити - надати нам неспростовні докази, що функції держави і чиновників, а відповідно і їх кількість зведено до мінімуму. Також потрібно надати нам неспростовні докази того, що ми маємо усі законні, а водночас і дієві важелі впливу на органи держслужби, знаємо як і куди витрачаються бюджетні кошти, можемо будь-якої хвилини отримати відповідну інформацію. Ми, громадяни України, маємо бути переконані, що усі держчиновники і члени їх родин пройшли найретельнішу антикорупційну перевірку.

За цих умов, думаю, українці погодяться і заплатять стільки, скільки буде потрібно за гідні умови життя для держслужбовців. Ще раз підкреслюю - усіх.

Якщо ж ми беремо гроші від європейців на зарплати для чиновників, то ніколи не зможемо бути впевненими, що ці чиновники захищають наші інтереси.

Також це створюватиме додаткове поле для внутрішнього тиску на держслужбовців з боку того, хто вирішуватиме кому платити європейські гроші, а кому злиденні гривні.

Також рішення взяти гроші на зарплати для тих, хто приймає рішення в Україні, від ЄС - не можна вважати постійним рішенням, адже немає жодної гарантії, що наступного року з огляду на будь-які обставини, ЄС перегляне своє рішення, і припинить виділення коштів. Це знову ж таки поставить Україну перед питанням, де взяти ці кошти, а тих, хто звик до високої зарплати в євро спонукатиме не до виконання своїх обов'язків, а до пошуку аргументів переконати ЄС продовжувати фінансування.

Це серйозне питання. І тимчасові рішення тут лише погіршують ситуацію.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: