Богдан Яременко Народний депутат України

Післямова до Євробачення. Україною рухає меншість

Відбірковий етап цьогорічного Євробачення в Україні ще добре на пам’яті.

Багато громадських активістів, діячів, політиків закликали підтримати Джамалу. Це було робити легко, бо в Джамалі й у "1944" несподівано просто і сильно поєднались мистецтво й політика. Мистецтво було представлено високою професійністю виконавиці та її твору, людяністю, трагізмом, глибиною особистих переживань, а політика - силою значеннєвого заряду, актуальністю теми, її масштабністю.
Власне, мені так здається, постмайданне товариство, не домовляючись, організувало інформаційну кампанію і мало чи не силою уповноважило Джамалу й "1944" бути Україною на Євробаченні. 
Чому саме постмайданне товариство? Тому що інша частина України під час голосування дала Росії найвищий бал. Напевно, більшість із цих людей не підтримали би  Джамалу як представницю від України (причини які завгодно - від "Європа це не зрозуміє", до банального нерозуміння чогось іншого за умовного Потапа чи Кіркорова). І ця більшість зовсім не безлика. Пригадаймо позицію одного з членів журі відбіркового туру Євробачення-2016 в Україні Андрія Данилка.
Нерозуміння, що є важливим і вічним, епатаж, а не глибина й щирість переживань - це те, що хоче маса, це те, що робить Вєрку Сердючку затребуваною. Але й вічно другою.
Натомість Україна, хоч би як погано не було, усе ще приводиться у рух активною меншістю. Цій меншості було достатньо повірити в щирість Джамали. У те, що дати кримськотатарській темі прозвучати на одному з найпопулярніших світових майданчиків шоу-бізнесу в той час, коли кримських татар піддають реальному геноциду в Криму, коли Крим залишається в пазурах окупанта - це єдино правильний вибір.
Особисто для мене перше місце Джамали на Євробаченні стало просто приємним додатком до усвідомлення правильності свого вибору. Будь Джамала другою чи двадцять якоюсь, я би все одно відчував себе прекрасно.
Але Джамала стала першою. І тут вже неможливо і непотрібно розділяти, що в цій події стало особистою перемогою Джамали, а що - перемогою України.
Важливо для мене й інше - громадянське суспільство України знову продемонструвало, що має хист до перемоги, що вміє не лише досягати бажаного, але і здатне робити Україну суб'єктом на світовій арені (нехай цього разу лише мистецькій).
Тепер маємо приємний клопіт - зробити Євробачення - 2017 мистецьким, чесним, красивим, добре організованим. Потягнемо?

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: