Ольга Богомолець Заслужена лікарка України

Уряд послідовно знищує галузь боротьби з епідеміями в Україні

Державну медицину цілеспрямовано знищують, щоб залишити людей в безвихідному становищі та змусити їх йти до платних клінік

В Україні майже не залишилося лікарів санітарно-протиепідемічної групи, які відповідають за попередження епідемій, проведення протиепідемічних профілактичних заходів та боротьбу зі спалахами небезпечних хвороб.

Так, якщо у 2010 році в Україні нараховувалося 8356 медиків, відповідальних за протиепідемічну роботу, то сьогодні їх залишилося 1506. «Реформи» уряду в дії — скорочення у 5,5 раза.

І все це — на тлі давно знищеного владою вітчизняного виробництва вакцин, ліквідації державних органів, що відповідають за санітарно-епідеміологічний контроль та катастрофічного недофінансування галузі.

Тож не дивно, що Україна впевнено займає перше місце в Європі із захворюваності на кір, туберкульоз, промисловий ботулізм та інші небезпечні хвороби, і ситуація дедалі погіршується.

На черзі знищення державних галузей стоматології, педіатрії та психіатрії.

Так, кількість педіатрів за кілька останніх років скоротилася на 27%, кількість психіатрів та психіатрів-наркологів — на 25%.

Державну медицину цілеспрямовано знищують, щоб залишити людей в безвихідному становищі та змусити їх йти до платних клінік.

При цьому уряд категорично не хоче впроваджувати систему загальнообов’язкового державного медичного страхування, яка могла би полегшити фінансовий тягар пацієнтів.

У випадку впровадження моделі, яку пропоную я — всі витрати людей на дороговартісні обстеження та операції покривала би страховка, а лікарі отримували б гідну оплату своєї праці. Але всі відповідні законопроекти цілеспрямовано блокуються в уряді та парламенті.

Боляче спостерігати, як на наших очах купкою невігласів руйнується те, що важкою працею створювалося багатьма поколіннями людей. В уряді вважають, що скорочення лікарів та недофінансування медицини — це реформа, яка покращить стан здоров’я населення. Шансів для нації вижити в таких умовах - нема. Тому потрібно боротися за виживання і негайно змінювати політичні еліти.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: