Ірина Фріз Міністр у справах ветеранів

Саме Росія підтримує ядерну програму Північної Кореї

З радянських часів Кремль розглядав Північну Корею, як противагу Сполученим Штатам та його союзникам на Далекому Сході. Ця політика продовжується

Щодо публікації NYT. Україна ніколи не вела військово-технічну співпрацю з КНДР. Втім, таку співпрацю мала Росія. І саме Росія до 2014 року отримувала деталі та комплектуючі для ракет з українських підприємств. На той час РФ декларувала, що отримувала їх для власних потреб. Згідно з міжнародним правом, саме покупацець несе відповідальність за кінцеве використання продукції військового та подвійного призначення. На жаль, сьогодні ми не знаємо, куди та з якою метою Росія здійснювала ре-експорт ракетних технологій, що отримувала до 2014 року нібито для потреб власних збройних сил.

На мій погляд, вищим ступенем політичного цинізму є російська допомога в розвитку ракетної програми Пхеньяну на тлі офіційних закликів Кремля відмовитися від неї.
Порушення умов експортного контролю Російською Федерацією та передача технологій КНДР свідчить про необхідність введення повного ембарго на імпорт та експорт російського озброєння, а також проведення міжнародного розслідування постачань технологій та комплектуючих Російською Федерацією до країн, що знаходяться під міжнародними санкціями. Не виключаю, що ядерна та ракетна програма Ірану також розвивається за допомогою Росії. Не даремно 13 серпня цього року парламент Ірану збільшив видатки на власну ракетну програму на 0,5 млрд доларів. Це співпало з загостренням ситуації навколо КНДР.

Ми маємо інформацію про те, що ядерна програма КНДР, а також програма будівництва балістичних ракет цієї країни відбувалась за підтримки російських спеціалістів, які брали участь в роботах на території Північної Кореї, як мінімум з середини 2000-х. Існують дані про доставку морем вантажними суднами продукції військового призначення до КНДР території РФ. Зокрема, це підтверджується інформацією таких іноземних видань, як Sankei Shimbun, а також розвідки Південної Кореї в лютому 2016 року. Такого ж змісту заяви робив й німецький ракетобудівельник Роберт Шмукер - професор технічного університету в Мюнхені. За його словами в незодавніх випробуваннях були задіяні принципово нові для Пхеньяна технології, що не могли бути винайдені ним самостійно. Зокрема, він заявляв, що двигуни для північнокорейських ракет буди отримані з Росії.

З радянських часів Кремль розглядав Північну Корею, як противагу Сполученим Штатам та його союзникам на Далекому Сході. Ця політика продовжується, та російська допомога Пхеньяну в розвитку озброєння - це чергове намагання Росії знайти шляхи для переговорів з Вашингтоном та створення безпекової проблеми для нього на тихоокеанському напрямку. Відповідно поява «українського сліду» в ракетній програмі КНДР лежить виключно в намаганні Росії змінити позицію США в тому числі щодо України та позбавитись санкційного тиску. Більше того, переконана, що Кремль координує дії Північної Кореї.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: