Геннадій Москаль Ексголова Закараптської ОДА

Чи має право Беркут носити шапки-маски (Документ)

Не втомлююся нагадувати, що згідно міліцейського статуту, забороняється бити громадян, що порушують закон, "кийком по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах".

Крім того, зауважу: так звані "шапки-маски", згідно відомчого наказу МВС, мають право застосовувати виключно співробітники спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю (БОЗ) "Сокіл". Оскільки особи, які працюють у цьому підрозділі, зараховуються на службу відповідними наказами під грифом “таємно” і при проведенні спецоперацій зобов’язані закривати обличчя, використовуючи шапки-маски.

Інших законів чи нормативно-правових актів щодо використання шапок-масок на сьогодні в Україні не існує.

Детальне юридичне обгрунтування.

14.08.2013 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 594 “Про формений одяг працівників міліції”, в якій зобов’язав МВС розробити й затвердити “правила носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції”.

Однак до теперішнього часу “Правила носіння форменого одягу та знаків розрізнення особами начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції” не розроблено, а діючий Наказ МВС від 5 грудня 2003 року № 1489 “Про затвердження Положення про забезпечення речовим майном осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ і військовослужбовців внутрішніх військ МВС України” Міністерством юстиції України від 24 червня 2010 року скасовано.

— Згідно з відповіддю Міністерства юстиції України, нормативно-правові акти, що регулюють питання забезпечення речовим майном осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ і військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, в МІНЮСТІ НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНІ, — заявляє нардеп Геннадій Москаль. — Згідно з постановою Кабміну від 14.08.2013 року № 594 “Про формений одяг працівників міліції”, розроблені описи та зразки форменого одягу та знаків відрізнення осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які мають спеціальні звання міліції, а саме, розроблені описи і зразки:

Шапки-маски зимової та шапки-маски літньої.

Шапка-маска зимова

Шапка-маска з трикотажного напіввовняного полотна з еластаном чорного кольору, з прорізами для очей та рота.

Шапка-маска з трикотажного бавовняного полотна з еластаном чорного кольору, з рухомою передньою частиною для маскування нижньої частини обличчя.

На сьогоднішній день є діючий наказ МВС, яким затверджено те, що шапки-маски використовуються спеціальними підрозділами міліції “Сокіл”, оскільки особи, які працюють у цьому підрозділі, зараховуються на службу відповідними наказами під грифом “таємно” і при проведенні спецоперацій зобов’язані закривати обличчя, використовуючи шапки-маски.

Інших законів чи нормативно-правових актів щодо використання шапок-масок на сьогодні в Україні не існує.

Єдиний зареєстрований у Міністерстві юстиції нормативно-правовий акт — це Наказ МВС № 404 від 28.07.1994 року “Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України”, де вказано, що патрульно-постова служба міліції включає: особовий склад служби охорони громадського порядку; територіальних і транспортних підрозділів органів внутрішніх справ; підрозділів міліції особливого призначення “Беркут”.

У статтях 141-144 Статуту патрульно-постової служби міліції України сказано: “Патрульний (постовий) повинен звертатися до громадян з повагою на “Ви”, свої вимоги і зауваження викладати в переконливій формі. При зверненні до громадянина він повинен привітатися з ним, після чого, приклавши руку до головного убору, назвати йому своє прізвище, звання та пред'явити на його вимогу службове посвідчення і повідомити мету звернення. Якщо до патрульного (постового) звертаються громадяни, він також зобов'язаний прикладати руку до головного убору, уважно вислухати і вжити заходів за їхніми заявами, а в необхідних випадках пояснити, куди слід звертатися для вирішення поставленого питання.

142. На вимогу народних депутатів, посадових осіб і громадян патрульний (постовий) зобов'язаний назвати своє прізвище, місце роботи і пред'явити службове посвідчення.

143. В поводженні з громадянами недопустимі:

а) зверхній тон, грубість, зарозумілість;

б) іронічне або неввічливе викладення зауважень;

в) вирази або репліки, які ображають людську гідність;

г) погрози, повчання і несправедливі докори;

д) пред'явлення незаслужених звинувачень;

е) погрозливі чи ображаючі жести або знаки.

144. У розмові з громадянами працівники міліції повинні виявляти спокій, витримку і розсудливість. Вони не повинні відповідати грубістю на грубість і у своїх діях керуватися особистими неприязними почуттями.

Коли порушник на зроблені йому зауваження реагує збуджено, необхідно дати йому час заспокоїтись і попросити пояснення з приводу його невірних дій. Роз'яснити неправомірність його поведінки з посиланням на відповідні закони, постанови та інші нормативні акти. Тільки після цього може бути прийнято рішення про складання протоколу, накладення штрафу на місці, доставляння порушника у міліцію або можливість обмежитись зауваженням”.

Згідно зі статтею 211 Статуту патрульно-постової служби міліції України: “Забороняється завдання ударів кийком:

— гумовим — по голові, шиї, ключичній ділянці, животу, статевих органах;

— пластиковим типу “тонфа” — по голові, шиї, сонячному сплетінню, ключичній ділянці, низу живота, статевих органах, нирках, копчику”

Будь-яких інших нормативно-правових актів, зареєстрованих у Мінюсті України, які б регламентували діяльність міліції особливого призначення “Беркут” немає.

Також відсутні будь-які закони України й нормативно-правові акти, які регламентують носіння масок-шапок співробітниками спецпідрозділу “Беркут” та іншими, крім працівників спецпідрозділу “Сокіл”.

З цих причин я звернувся до Кабміну України, Генерального прокурора, МВС із вимогою вжити негайних заходів щодо заборони використання масок-шапок працівниками міліції. Крім того, я зажадав забезпечити спілкування міліції з громадянами виключно на підставі статей 141-144 Статуту патрульно-постової служби міліції України.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: