Ірина Геращенко Народна депутатка України

25% за "Батьківщину". Це Юлін результат

Аналізую списки майбутніх депутатів на предмет гендерної рівності. Отже, в наступному парламенті буде 10% жінок. Це трохи більше, аніж в нинішньому ( зараз 8 відсотків). Як і прогнозували експерти, мажоритарна система негативно впливає на залучення жінок до вищого законодавчого органу. Адже, серед 225 мажоритарників жінок буде щонайбільше 16 (якщо відстоїмо перемогу Наталі Солейко на Вінничині). Це - лише 7% мажоритарників... При цьому переважна більшість жінок-мажоритарників представляють партію влади. Що зрозуміло: в нинішніх реаліях для перемоги на окрузі, як правило, потрібен був чималий фінансовий і адміністративний ресурс. Що стосується партійних списків, то тут загальна вага жінок складає 13%. Найбільше в процентному складі жінок - депутаток у списку «Удару» - 7 з 34 та комуністів - 6 з 30. А ось у «Свободи» в списку немає жодної пані, своїх пасіонарій свободівці відрядили на округи, які Ірина Сех та Ірина Фаріон виграли з великим відривом.

В списку ПР до Ради проходить 8 депутаток, від Батьківщини - також 8. Сподіваюся , жінки придаватимуть цьому строкатому і непростому парламенту більше конструктивізму і європейськості, хоча серед нас є чимало експресивних пані): а ще мені дуже шкода, що в наступній Раді не буде Ольги Герасим'юк, яка робила величезну роботу в ПАРЄ, відстоюючи позицію України, доносила позицію опозиційних фракцій. ЇЇ заляканий і замордований ПР округ на Одещині купив такий собі Прєсман, яскравий представник партії влади.... а вона за 2 місяці змогла показати там гідний результат - 26% без фінансового і адмінресурсу в вотчині ПР, це добре. Взагалі-то, суспільство в нас набагато менш консервативне, аніж влада, люди готові підтримати жінок в політиці. Яскраве тому свідчення - 25% за "Батьківщину". Думаю, мало в кого є сумніви в тому, що це - результат Тимошенко, яка попри все була присутня в рекламі і медіа просторі як один із символів опозиції. Навіть за гратами Юля залишається одним із ключових гравців української політики і результат «Батьківщини» по суті повторив результат першого туру президентських виборів - тобто, це Юлін результат, яка залишається найяскравішою жінкою української політики.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: