Ірина Геращенко Народна депутатка України

Що сталося з мінськими угодами?

Ірина Геращенко висловила свою позицію щодо мінського процесу на міжпарламентській раді Україна-НАТО та семінарі Роуза-Рота

Перше. Мінські переговори вичавлюють, як цитрину. Але якщо краіні і нашій арміі потрібна ця передишка, якщо ці марудні переговори зупиняють гостру фазу конфлікту - я буду працювати. 

Друге. Мінські угоди були підписані в період ескалаціі на фронті, коли щодня гинули десятки наших воінів. Нам вдалося зупинити гарячу фазу конфлікту. РФ, як би ій не хотілося робити вигляд, що вона просто спостерігач, насправді, є учасником процесу, розпалювачем конфлікту і має виконувати угоди і відповідати за невиконання. 

Третє. Зараз, в останній місяць, на жаль, ми маємо загострення на фронті. За останні два тижні по украінським позиціях бойовики випустили 3400 снарядів. В якому воєнторгу вони іх купили? Очевидно, це щедрі поставки РФ. Тому питання закриття кордону, встановлення контролю над украіно- російським кордоном, доя Украіни ключове. Також ми наполягаємо на поліцейській місіі на окупованих територіях. І не лише в день виборів, як дехто трактує - задля деескалаціі і встановлення сталого миру, довготерміновоі, до, під час і після можливих виборів. 

Четверте. Вибори на Донбасі можливі тільки в умовах сталого миру, за украінським законодавством, за участю украінських партій, ЗМІ, міжнародних спостерігачів, присутності украінськоі влади, бо ж це украінські вибори. Ми за вибори, а не фікцію. А хто хоче проводити іх прям сьогодні- то поіхали туди спостерігачами, на ті територіі, де щодня вбивають людей , обстрілюють украінські населені пункти і хапають заручників ( в т ч представників міжнародних місій, наприклад ООН). 

П'яте. Ключовими пунктами мінських угод є безпековий і гуманітарний блок! Без сталого миру, без звільнення заручників ми не можемо просуватися далі. Але чому тільки Украіна крчитить про пріорітетність гуманітарноі компоненти? Ми чекаємо підтримки всіх наших партнерів в тиску на РФ щодо звільнення заручників. 

Сьоме. Ключі від всіх в'язниць, де утримують укранських заручників, знаходяться в Кремлі. Тому санкціі проти РФ мають тривати до повного виконання мінських угод. І говорити про прогрес в виконанні мінських угод після звільнення лише трьох заручників, в умовах щоденних обстрілів, вбивств украінських військових і цивільних - це нонсенс. Тому очікуємо від наших партнерів на Заході відповідальноі і чесноі політики і позиціі і жодних послаблень та поблажок краіні- агресору. Не можна зраджувати принципи. 

Восьме. Такоі ж чесноі і відповідвльноі позиціі Украіна очікує від ЄС в питанні безвізового режиму. Украіна своі зобов'язанні щодо ПДВЛ виконала в повному обсязі. І чекаємо від ЄС виконання його частини зобов'язань і надання Украіні безвізового без зволікань, пошуку всіляких додаткових умов, яких не було в ПДВЛ. 

Дев'яте. Украіна робить висновки зі своіх помилок , вчиться, важко і наполегливо працює в умовах війни. Бажано, аби і європейські краіни робили висновки зі своіх помилок. В 2008 Німеччина і Франція заблокували підписання ПДЧ з НАТО для Украіни, з найкращих міркувань, мовляв , так ми утихомиримо Росію. Це була ПОМИЛКА! Яка розв'язала руки РФ, дозволила напасти на Грузію, а потім на Украіну, анексувати Крим і окупувати

Донбас. Украіна платить велику ціну за це помилкове рішення, коли нам намагалися заблокувати НАШ зовнішньополітичній вибір. І ЄС платить за це велику ціну, сьогодні допомогаючи Украіні впоратися з цим привнесеним ззовні конфліктом. Тому так важливо не повторювати помилок, не знімати санкцій з РФ до повного виконання мінських угод. Бо санкціі упокорюють агресора і сприяють миру і безпеці на континенті. 

Джерело: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: