Олексій Голобуцький Заступник директора «Агентство моделювання ситуацій»

Демонтаж Росії. Світ немає інших варіантів

На які країни може розпастися Росія
фото з відкритих джерел

Поки Росія – велетенська імперія, вона лишатиметься небезпечною для всіх

Генерал «Бен» Годжес III, екскомандувач армії США в Європі (нині очолює кафедру стратегічних досліджень Першинга в Центрі аналізу європейської політики) заявив, що вважає цілями США в цій війні «де-імперіалізацію» Росії. «Як на мене, ми спостерігаємо початок кінця РФ в нинішньому вигляді. Ми маємо бути готові до цього... Ми не були готові до кінця СРСР».

***

Ідея демонтажу Росії як єдиного дієвого запобіжника наступним агресивним нападам поступово поширюється серед союзників. Це добре.

Адже Годжес пише саме про це: поки Росія – велетенська імперія, вона лишатиметься небезпечною для всіх.

Репліка щодо неготовності США до розпаду СРСР, очевидно, є відсилкою до величезної кількості програм фінансової, гуманітарної, технічної підтримки СРСР і потім Росії, бо Білий дім чомусь очікував анархії і якихось ще загрозливих наслідків розвалу. «Ніжки Буша» – один зі складників, котрий дозволив зберегтись РФ як цілісному величезному уламку СРСР замість розвалитись ще тоді, в ранніх 1990-х, на десяток-два-три безпечних національних держав.

Ймовірно, теперішній аналіз вказав на хибність тодішніх побоювань і тодішніх рішень з підтримки. Отже, таких помилок США більше не допускатиме. Тобто, від союзників, якщо тенденція збережеться і розвинеться, можна очікувати контролювання процесу розвалу – але самому процесу вже ніхто не заважатиме і не намагатиметься його вповільнити.

Хоча варто визнати, що таку позицію поки розділяють далеко не всі. Зокрема, американські демократи вже демонструють занепокоєння можливим розвалом і його наслідками та збирають гроші на стримання цього процесу.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: