Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

Обвал цін на американську нафту. Подібне очікує і Росію

Колапс глобального нафтового ринку ще попереду

На тлі безпрецедентного нафтового обвалу в Техасі стає очевидним промах регулятора - відмова у березні від введення квот для місцевих видобувників. Також тривале ігнорування губернатором Техасу поширення епідемії короновірусу - лише на початку квітня відбулось введення жорсткого карантину, внаслідок чого відбувся різкий спад бізнес-активності, що й призвело до різкого скорочення споживання нафтопродуктів, зменшення обсягів нафтопереробки та, відповідно, потреби у нафті, яка між тим продовжували надходити у великих обсягах, швидко заповнюючи вільні потужності зберігання.

Просто одні трейдери змогли вчасно зарезервувати нафтосховища, а ті, хто займався спекуляціями з паперовою нафтою в один «прекрасний момент» отримали в розпорядження реальну нафту! І це стало проблемою, оскільки зберігати її вже майже немає де. Хоча фізично вільні потужності в Кушингу ще наявні, але їх вистачить не більше ніж на поточний тиждень.

Техас, безперечно, №1 в американському нафтовидобутку і проблеми там відображають проблеми нафтовидобутку у США в цілому. Подібна ситуація вже виникає і в канадській Альберті. У травні подібне очікує і Росію. Разом з тим, ситуацію в Техасі зараз не варто порівнювати з апокаліпсисом. Безпрецедентне падіння ціни стосується травневих ф'ючерсів, червневі мають позитивні значення, але це мала втіха.

Колапс глобального нафтового ринку попереду і навряд чи його вдасться відвернути. І проявиться він в іншому місці. :)

А сьогодні продовжить спадну динаміку і Brent та Urals у Європі.

Повернення до ринку буде здійснюватися зовсім не ринковими методами. Але про це - не зараз. Зараз може сказати, що такі «американські гірки» - провісник глибокої світової економічної кризи, що невпинно наближається. «Чорні лебеді» так само як і білі, птахи парні. Тому за «пандемічним лебедем» летить і економічний.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: