Михайло Гончар Президент «Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»

Ракетами по Польщі. Що насправді задумала Росія

Місце падіння ракети у Польщі
фото з соцмереж

Ті хто вибирав цілі для ударів, не могли не знати, які будуть наслідки їх ураження

Обтічно-загальна заява американського президента, що прозвучала після екстреної наради G7 з приводу ракетного удару по території Польщі, залишає простір для різних гіпотез «а що то було?». Мовляв, попередня інформація заперечує, що то з Росії прилетіло. Звісно, «умільці» можуть придумати, що то з Білорусі, а зовсім не з Росії, що то були якісь уламки ракети, що впали після збиття ППО ЗСУ випадково на територію Польщі, росагатіпроп підкидає версію, що то була українська ракета (згадаймо як було з МН17 у липні 2014-го) і т.д. і т.п.

Але... Маскіровка, блеф, провокація, зондаж – традиційний арсенал методів НКВД, МГБ, КГБ, ФСБ. Оскільки нинішній кремлівський фюрер вихідець з цього середовища, то він і діє відповідно. Моя гіпотеза полягає в тому, що вчора був зондаж. Зондаж США і НАТО. І він був не один.

Аналіз потенційних цілей ОЕС України, по яких 15 листопада рашистами завдавались удари КР повітряного базування Х-101 та старішими Х-55 показує, що найближча до польського села Пржеводув ціль (підстанція 330 кВ) розташована хоча й близько до кордону з Польщею, але майже за півсотні кілометрів на північний схід. Інша потенційна ціль (теж підстанція 330 кВ) знаходиться на відстані понад 70 км на південний захід. Тобто, КР у яких КВО не більше 100 м (Х-55) чи 10-20 м (Х-101) ну ніяк не могла так промахнутись на кількадесят кілометрів.

Таким чином, вона була наведена саме туди, куди вона й летіла – в бік Польщі. І якщо вона була перехоплена ракетою ППО ЗСУ, то це якраз вказує на те, що вона прямувала не на ураження підстанцій, а саме на ціль на польській території поблизу кордону з Україною. І тому Міноборони РФ не бреше, коли стверджує, що по цілях в районі українсько-польського кордону вони ударів не завдавали. Все вірно, вони цілеспрямовано завдали удару по обраній цілі в з польського боку поблизу кордону – по якомусь маленькому, малозначущому селу. У випадку чого (коли припруть до стінки) можна сказати, що ракета «заблукала» і «випадково» влучила туди, куди не мала влучити, мовляв, трохи перелетіла далі. А також традиційно звинувати Україну, що вже й так має місце.

Реакція США і НАТО і є метою цього зондуючого удару.

До речі, він не єдиний. Інший зондаж здійснюється через припинення транспортування нафти «Укртранснафтою» по південній гілці «Дружби» в напрямку трьох країн Центральної Європи – Словаччини, Чехії та Угорщини. Очевидно, що це припинення обумовлено пошкодженням підстанції (теж 330 кВ), через яку здійнювалось живлення однієї з нечисельних нафтоперекачуючих станцій трубопроводу «Дружба».

Ті хто вибирав цілі для ударів, не могли не знати, які будуть наслідки їх ураження. Власне, цілі так і підбираються, щоб максимізувати ефект удару, який може мати не тільки матеріальний вимір. У даному випадку Росія хоче побачити, якою буде реакція НАТО на непряме (поза межами НАТО) ураження критичної енергетичної інфраструктури.

Відповідно, оцінивши реакцію Альянсу, у Кремлі оберуть варіант подальших дій щодо НАТО, з тим, щоб розколоти і без того хиткий Альянс і щоб там відволіклись від України і зайнялись захистом «кожного дюйма НАТО».

Ну а поки що в Кремлі сканують інформпростір і лишаються у цілому задоволеними західною реакцією – вивчимо, дослідимо, не поспішатимемо з висновками. Нагадаю, що ніяких висновків в НАТО не було зроблено після інциденту 10 березня з БПЛА Ту-141 «Стриж», який пролетів через територію кількох країн НАТО (Угорщини та Румунії) і впав в районі Загреба. Так і до цих пір офіційно лишається нез’ясованим чий то був «Стриж» – була лише констатація, що то БПЛА радянського періоду

П. С. Поки що адекватну оцінку дав тільки прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який зауважив, що чиєю б не була ракета, що призвела до загибелі двох людей у Польщі, причиною інциденту є масовані ракетні удари Росії по Україні.

Читайте також: Падіння ракети на території Польщі: реакція лідерів країн та всі версії
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: