Лариса Ніцой Письменниця

Міністерство освіти пояснило, чому в школах нав'язують вивчення російської мови (ДОКУМЕНТ)

Міністерство освіти і науки України

Якби українці були меншиною в Україні, тоді б і їхню, і мову захищали, а так – вибачайте

Дорогі друзі! Надійшла відповідь на наш із вами колективний лист від Міністерства освіти про російську мову. Ви ж, мабуть, пам’ятаєте мій похід у Міністерство освіти і діалог?

– Чи може міністерство розробити інструкцію для батьків-українців, як уникнути нав’язування їм у школах вивчення російської мови, мови меншини, якщо українці не меншина?

– Ми не будемо розробляти таку інструкцію, – сказав права рука міністра Лілі Гриневич, Юрій Кононенко, – бо пообіцяли Європі розвивати мови меншин і російську теж.

А слідом за діалогом наш з вами лист: «Доки Міністерство освіти буде перекручувати європейські закони і дискримінувати дітей національних меншин? Чому вони не вивчають українську мову на достатньому рівні і потім не можуть інтегруватися в українське суспільство?»

Так от, надійшла відповідь! На 6 аркушів (шість!). І знаєте, що там? Там на 5 аркушах з 6 витяги з законів України, на яких посилається Міністерство освіти, чому воно розвивало і розвиватиме мови меншин і не опікується українською.

Бо в наших законах не йдеться про таку опіку. Не йдеться про захист державної мови, а тільки про захист мов меншин.

От якби українці були меншиною в Україні, тоді б і їхню, і мову захищали, а так – вибачайте. ЗАКОННИХ ПІДСТАВ НАС ЗАХИЩАТИ – НЕМАЄ. Так, Міністерство стурбоване рівнем вивчення української мови, але нічого зробити не може. У нас такі закони.

Ви зараз скажете: «Але ж у Конституції України, найвищому законі, сказано, що українська мова – державна!» Ну? Сказано, і що? Державна. Хто ж сперечається? Ніхто і не сперечається. Українська мова – державна. Але про захист там не йдеться жодним словом. Усі закони захищають мови меншин. Ото ми й захищаємо, згідно із законами. Усі навчальні плани розробили, щоб захистити російську.

Ясно вам, українці? А що вам ясно? 

1. Закон треба міняти. Негайно.

2. Усі, хто кричатиме: «Знову мовне питання порушуєте! Робити вам нічого! Уже інші проблеми вирішили? Знову спекуляції перед виборами!» – це все кричать вороги нашої країни. Байдуже, з якої причини вони це кричать: свідомо або через незнання. Байдуже. Це вороги. Бо кожен день, прожитий з існуючим мовним законом, послаблює нашу країну. А все, що послаблює, – це від ворога.

Батьки, ви думаєте, що за даних розкладів боротися не можна? Можна і треба. Хіба ви забули нашу українську приказку, яка сьогодні актуальна, як ніколи: «Закон – як дишло. Куди повернув – туди і вийшло»! Борітеся. Пишіть до Міністерства листи. Не бійтеся, бо вони кажуть, що батьки задоволені, мовчать – отже, проблеми немає. До слова, в кінці листа сказано, що все в руках батьків. Тепер батьки багато що вирішують. Отже, боріться. І ми БОРОТИМЕМОСЯ. Нас не здолати.

p.p.s. Прикладаю фото листа.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: