Лариса Ніцой Письменниця

Україна - єдина країна Європи, де мови меншин вивчаються на шкоду державній

Наш закон про освіту в частині захисту меншин більш європейський за всі разом взяті європейські країни
Фото: gkmk.kiev.ua

Меншинам додали трохи української мови. Але вони як навчалися мовами меншин – так і навчаються

Вчора Порошенко підписав закон про освіту. Два тижні тому я ініціювала круглий стіл з лідерами громадської думки. Засідали в регламентному комітеті. Написали заяву до Президента з вимогою накласти вето на цей закон. На нашу думку Закон шкодить національним інтересам України. Ми вимагали привести статтю 7 «Мова освіти» у відповідність з рішенням Конституційного суду «НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЮ, МОВА МЕНШИН МОЖЕ ВИВЧАТИСЯ».

І Президент, і народні депутати, і Міністерство освіти – УСІ НАЙВИЩІ ПОСАДОВІ ОСОБИ України ЗНЕВАЖИЛИ рішення КСУ. Всі найвищі посадові особи України наплювали на рішення найвищого судового органу нашої країни. А це рішення ОБОВ’ЯЗКОВЕ до виконання на всій території України (!) і НЕ ПІДЛЯГАЄ оскарженню (!).

Україна – країна тотального порушення всіх законів і тон задається згори.

Отже, який Закон про освіту ми отримали. На щастя, ми з Вами добилися змін у Законі і він не такий, як намагалися спочатку нам втюхати Міністерство освіти і громадськість на зарплаті. А вони написали і намагалися нас переконати, що навчання мовами меншин, коли весь процес – це норма і чіпати цього не можна. Ми доказали, що це НЕ норма. Про це заговорили всі. Ми доказали, що громадськість на зарплаті бреше, особливо про Польщу, коли ми отримали листа від міністра освіти Польщі, дякую пані Ірено, де написано, що українці вчать українську, як і інші меншини, три години на тиждень, а не весь освітній процес і вчити більше 5 годин на тиждень у них не можна. Ми залучили Світовий Конгрес Українців і консультувалися з ними, а як у світі. Ми провернули спецоперацію в день голосування, коли за 5 хвилин до голосування закон понесли дописувати в кабінет Парубія, закинули десантом їм на голови Павла Юхимовича Гриценка, директора інституту мови НАН України, щоб робив, що міг. На щастя, зміни внесли.

На жаль, щастя наше маленьке, бо зміни внесли маленькі. Ну звісно, не дарма ж МОН і комітет освіти ВРУ рік шалено впиралися. Отже, навчання меншинам мовами меншин залишили. Щоправда обмежили. Навчання буде тільки в садках і початковій школі, а українська мова там всього лиш буде як предмет. З п’ятого класу предметів українською мовою збільшуватиметься. Скільки предметів буде українською мовою – не сказано. Механізм у цьому законі не виписаний. ОДНАК у Раді лежить інший Законопроект, Про Меншини, де цей механізм виписаний депутатом від Самопомочі Іриною Подоляк. У старших класах все одно меншини не перейдуть повністю на українську мову, як у країнах Балтії, а тільки на 80 %. У вишах теж буде мова меншин як предмет, хоч ніде у світі такого немає.

Ми все одно залишилися єдиною країною у світі, де мова меншин вивчається в таких великих обсягах за державний кошт на шкоду державній мові. Президент України і його «речниця» Ірина Геращенко радісно заявили перед європейськими лідерами, що Україна більше захищає мови меншин, ніж Європа, і назвали наш Законопроект «БІЛЬШ ЄВРОПЕЙСЬКИМ» ніж в деяких інших європейських країнах. Ні Геращенко, ні Порошенко не називають ці деякі Європейські країни, але ми, перебравши на пальцях кожну, розуміємо: це всі європейські країни.

Наш закон про освіту в частині захисту меншин більш європейський за всі разом взяті європейські країни.

Залишається лише гадати, ЧОМУ Україна взяла на себе вантаж із захисту меншин більший, ніж уся Європа. Чому Україна хоч і стала під тиском активістів захищати державну мову на краплину більше, але знову захищає її найменше з усіх європейських країн.

Сьогодні ЗМІ в новинах на всю країну доповіли: «Віднині освіта в Україні буде лише українською мовою»! Та невже? І де ж це вам сказали таке казати? В АП? Ви хоч інформацію перевіряєте?

Меншинам додали трохи української мови. Але вони як навчалися мовами меншин – так і навчаються. Української мови у них як було мало, так мало й лишилося. А це суперечить усім європейським нормам, усім хартіям: «ВИВЧЕННЯ МОВ МЕНШИН НЕ ПОВИННО ЗАШКОДЖАТИ ВИВЧЕННЮ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ. РОЗВИТОК МОВ МЕНШИН НЕ ПОВИНЕН ЗВУЖУВАТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: