Олександр Бригинець Народний депутат України (Блок Петра Порошенка)

Кличко має стати на горло своїм амбіціям

Лідери опозиції не змогли домовитися з Кличком. Боюся, що в даному випадку велике значення мали амбіції. І якщо ми бачимо, що «Свобода», «Батьківщина», Яценюк вміють домовлятися заради України, то те, чи може Кличко домовлятися з кимось заради України, ми поки що не побачили.

Відсутність досвіду у Кличка щодо переговорів, говорить про те, що він, можливо, просто не вміє домовлятися як спортсмен. Боксер – не командна фігура, він не розраховує на інших. Ця психологічна установка трошки заважає в політиці. Просто треба, щоб Віталій це зрозумів. Можливо, він зараз відіграє свій останній бій і після цього перестане бути боксером, нарешті стане політиком і почне домовлятися. Перемога в переговорах – це коли є результат. А коли двоє сідають за стіл переговорів і не домовляються, то програють обоє.

Таким чином, Кличко програв, і опозиція програла, і Україна програла від цього. І ми сьогодні бачимо, що з’являються нові і нові проекти, які будуть розтягувати українські голоси.

Але я дуже сподіваюся, що зрештою та невдача, яка всіх нас спіткала вчора, не остаточна. Бо насправді ніхто не завадить нашим лідерам, коли вони вже охолонуть після невдалих переговорів, через тиждень або два сісти за стіл переговорів і почати знову говорити по кожному округу. Для українського народу важливо, щоб в парламенті виявилося якомога більше опозиціонерів, а для цього потрібно небагато – щоб в кожному окрузі був один реальний опозиціонер. Сьогодні, припустимо, Кличко висуне всіх своїх кандидатів, але вже через два-три тижні ми можемо застосувати рекламоване Кличком праймеріз і провести соціологію по кожному округу. І в тому випадку, коли буде більш високий рейтинг у кандидата від «УДАРУ» - залишити його, коли буде більш високий рейтинг у кандидата від Об’єднаної опозиції чи «Свободи» - залишити кандидата від них. А якщо рейтинги будуть близькі – почекати ще два-три тижні і подивитися, хто з них є сильніший, тому що головне завдання і «УДАРУ», і Об’єднаної опозиції, і «Свободи» - це не пропустити в парламент представників влади. Тому я сподіваюся, що ці переговори стануться.

Якщо Кличко не продемонструє своє вміння домовлятися, це може для нього закінчитися тим, що люди зрозуміють, що він поганий політик. Політика – це мистецтво неможливого, коли треба сісти і наступити своїм амбіціям на горло.

Звичайно, після скандалу, який стався із списками, буде важче наступати на горло власним амбіціям, але це треба зробити. Я закликаю і Яценюка, і Тягнибока, і Турчинова, і Кличка не припиняти переговори, не заважаючи ні на що. Тому що ми знаємо, наскільки сильні фінансово, адміністративно і корупційно кандидати від влади, і особливо неофіційні кандидати. Ми знаємо, що по Києву буде іти один офіційний кандидат від влади, слабенький із логотипом Партії регіонів на лобі, і буде який-небудь інший – якийсь хороший бізнесмен або активіст. Він буде іти неофіційно від влади, але матиме повну підтримку при цьому. Тому для боротьби нам потрібно бути згуртованими.

Я вірю в те, що домовленість відбудеться. Можливо не зараз, можливо, через місяць, можливо, не по всіх округах, а тільки по деяких.

Планується моє висунення по Оболоні. Я знаю, що там планується людина і від «УДАРу». Якщо я через два-три тижні матиму соціологію, що представник «УДАРу» має більш високий рейтинг, то я буду сам знімати свою кандидатуру, і казати: голосуйте за «УДАР». Але я хотів би, щоб це саме сказав і мій конкурент. Більше того, якщо у нього більша соціологія, то я готовий ходити на намети і за нього агітувати, тому що для мене важливо, щоб переміг не представник влади.

Я з дуже великою повагою ставлюся до Віталія, ми з ним, як однодумці, багато з чим боролися в Київраді з нинішньою владою. І що би там Кличко не думав, але його політична сила – це лише частина тієї сили, яка бореться з владою. Треба змиритися з тим, що якщо ти в складі якоїсь армії. Звичайно, є варіант, поки дві армії б’ються, просидіти в кущах, але, думаю, що це не варіант для Кличка.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: