Остап Дроздов Журналіст

Найприбутковіша справа в Україні - це боротьба з корупцією

Корупція, корупція... Найприбутковіша справа в Україні - це боротьба з корупцією

Корупція, корупція... Найприбутковіша справа в Україні - це боротьба з корупцією. Зауважте: і Генпрокуратура, і СБУ, і МВС, і парламентський "антикорупційний" комітет у повному складі - усі ці "борці" з корупцією сидять на ліваках. Усі. Це вже перевірене правило: чим більше людина публічно виступає на тему корупції, тим більше цінників у неї на чолі приліплені.

Тому, коли "Газета по-українськи" спитала моєї думки щодо корупції, я відповів чітко: побороти корупцію в Україні неможливо. Це те саме, що боротися проти алкоголізму в Росії, чи проти салату олів’є в новорічну ніч, чи проти обрізання юдеїв на сьомий день.

На мене багато хто ображається, але я стверджую: корупція в Україні стала невід’ємною національною та ментальною рисою. Корупція в найдрібніших її проявах увійшла в напівавтоматичну побутову практику по замовчуванню. Корупція в більшості випадків більшістю населення не вважається власне корупцією. Вона намертво зрослася з іншим понятійним апаратом на кшталт «подяка, порядність, людські стосунки, етика, спрощення життя». І це неможливо викорінити.

Я стверджую, що українці з-поміж європейських народів мають найвищий градус толеранції до корупції. Якщо корупційну складову вирвати з нашого життя – то посипеться сам уклад, внутрішня організація рутини, а до цього ніхто не готовий. Народ віками вчився виживати в обхід закону. Корупціонер - це завжди добрий газда, взірцевий господар, який дбає про родину. Він ставиться у приклад для наступних поколінь. А чоловік, який живе на одну зарплату, - лох, наївний дурачок. Тому всі балачки про боротьбу з корупцією я сприймаю як марну боротьбу проти самих себе. Ми - народ добрих господарів, а не лохів.

Як показує досвід, ми є антисистемним народом, не готовим жити у прокрустовому ложі закону. Саме поняття законності цілковито девальвоване. І для мене в тому числі. У питаннях закону ми – релятивісти, для нас усе – відносно, бо залежить від кожного індивідуального випадку. Ми ігноруємо загальнообов’язкові норми, позаяк звикли самі для себе встановлювати свої правила, і дуже часто вони набагато кращі від юридичних правил. Це якнайкраще доводить феноменальна самоорганізація двох Майданів, а також волонтерський рух: нам чудово вдається підмінювати собою державу. Нам комфортніше бути державою - замість бути в державі.

Відтак я вважаю, що корупція вже стала генетичним надбанням народу, вона глибоко вмонтована у спосіб мислення, вона стала формулою взаємин між людьми на мікро-рівні. А це означає, що її долати можна лише формально, показово, демонстративно.

Я б розвів тотальну корумпованість на два рівні: народна і високопосадова. Народну чіпати нереально, а от високопосадову – з задоволенням можна виставити на вітрину та на потіху найкращому народу в світі. Цього й вимагає Захід.

Щось мені підказує, що наші західні партнери уже змирилися з тим, що корупція є обов’язковою частиною філософії державного управління в Україні. На Заході вже змирилися з тим, що кожна українська влада буде красти. Вони бачать, що найбільші герої Революції Гідності найбільше полюбляють ліві гроші. Я думаю, Захід відштовхується від цього як від аксіоми.

І йому це вигідно. Йому вигідно мати залежний від правосуддя істеблішмент, на який є потужний компромат, а відтак засіб тиску. В геополітиці є одне цинічне правило: усі маріонеткові уряди – вкрай корумповані. Саме тому вони й маріонеткові. Це – про Україну. Наше найвище керівництво є вкрай корумповане, і саме тому кероване ззовні і піддатливе. Це – ідеальна ситуація для зовнішнього центру прийняття рішень. Особисто мене це влаштовує, оскільки народна любов до заїжджих варягів у нас безмежна. І я теж вважаю, що знизу в Україні нічого ніколи не буде ламатися - а тільки насаджуватися зверху, нікого не питаючи.

Отож, боротьбу проти високопосадової корупції Захід позиціонує як невід’ємний елемент очищення еліт. У такий спосіб Захід ставить бодай якісь запобіжники для розкрадань на найвищому рівні. Якщо це їм вдасться зробити – то український народ буде до гробу вдячний Заходу за це. Бо сам, будучи онтологічно лояльним до корупції та підзаробітків на стороні, не здатен боротися з самим собою.

Источник: facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: