Остап Дроздов Журналіст

Соборність має дуже високу ціну. Чи готові ви як платники податків узяти на себе вантаж відбудови Донбасу?

Поклавши руку на серце, скажіть чесно: ви справді вірите, що теперішнє населенння ДНР-ЛНР, яке вже другий рік живе в самопроголошених республіках, коли-небудь стане українськими патріотами

Соборність має дуже високу ціну. Соборність вимагає однозначних відповідей так/ні. Третього варіанту немає. Соборність перед усіма ставить дуже конкретні, не емоційні, холоднокровні питання. А саме:

1. Поклавши руку на серце, скажіть чесно: ви справді вірите, що теперішнє населенння ДНР-ЛНР, яке вже другий рік живе в самопроголошених республіках, коли-небудь стане українськими патріотами – так чи ні?

2. Чи готові ви вже завтра прийняти назад в Україну кількасот тисяч громадян, які навіть не приховують свого негативу стосовно України – так чи ні?

3. Чи готові ви на наступних виборах дати право голосу тим громадянам, які з підскоком ходили на сепаратистський референдум і підтримували від’єднання від України – так чи ні?

4. Чи готові ви як платники податків узяти на себе грандіозний вантаж фінансування відбудови Донбасу, зруйнованого бойовиками – так чи ні?

5. Чи готові ви особисто (не хто-небудь, а ви особисто) їхати на Донбас, коли все вляжеться, і сіяти серед місцевого населення вічне, добре, українське – так чи ні?

6. Питання до тих українських патріотів, які, дякувати Богові, встигли виїхати з Донбасу і зараз живуть у Львові чи деінде. Чи плануєте ви повертатися назад жити в рідний Донецьк та Луганськ – так чи ні?

7. Питання до донбаських біженців. Якщо, не дай Боже, незабаром відбудеться активізація військових дій в АТО, чи підете ви добровольцем зі зброєю в руках захищати свою рідну домівку від ворога – так чи ні?

8. Як ви думаєте, якби подібна катастрофа сталася з Галичиною – чи приїжджали б сюди донбасці воювати за українську Галичину так само завзято й відчайдушно, як наші галичани поїхали воювати за український Донбас – так чи ні?

9. Питання до україномовних українців. Соборна Україна – це двомовна Україна. Без знання російської мови ви не можете влаштуватися на роботу в українському Харкові, Херсоні, Одесі, Миколаєві та половині країни. Живучи в Україні, ви мусите знати російську. Ну бо так є. «Украина – единая страна». Ви готові погодитися на фактичну двомовність заради соборності – так чи ні?

10. Запитання до російсьмовних українців. Ви нарешті за чверть століття можете досконало вивчити українську мову заради соборності – так чи ні?

11. Запитання до греко-католиків. Соборна Україна – це православна Україна, причому ортодоксальна, зі значним впливом Московського Патріархату. Цього не зміниш. Ви погоджуєтеся на московське православіє як атрибут соборної України – так чи ні?

12. Сучасна Україна – родом із совка. Це проявляється в культурній практиці, фільмах, музиці, книгах, меморіальному епосі. Ви готові прийняти пост-радянську матрицю соборної України як довготривалу дійсність – так чи ні?

13. Україна на всіх виборах демонструє кардинально різні політичні орієнтації. В різних кінцях країни люди обирають діаметрально протилежні партії. Ви готові толерувати ріст рейтингів ОпоБлоку та його сателітів заради соборності – так чи ні?

Повторюю: соборність має дуже високу ціну. Її треба платити. Це не взяти табличку «Україна єдина», зробити класну фотку і виставити її в фейсбук, тут розуму багато не треба. Соборність вимагає дуже серйозних компромісів.

Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: