Остап Дроздов Журналіст

Деокупація – це список заборон

Фото зроблене після звільнення Балаклії
фото з відкритих джерел

Україна прийшла не визволяти від росіян, а ультимативно утверджувати своє

Коли на тлі проривних звершень ЗСУ у всіх адреналін із сератоніном танцюють гопак, а допамін, ендорфін і тестостерон замутили двіж на трьох – ці слова ніхто не почує. Але для чистоти свого візіонерського сумління треба сказати це.

Деокупація – це не прапор на міській раді. Це не укр.визволитель на вулицях принишклого міста. Це не оладьями частувати. Це не укр.танк у центральному сквері партизанської слави Велікой Отечественной. Це не здертий білборд окупантів. Це не потоптаний привселюдно триколор.

Деокупація – це коли на звільнені терени приходить не лише солдат, а Україна. Яка має обійняти кожного, хто пережив злигодні окупації, й чітко, членороздільно, поскладово сказати: «Так, як було, більше не буде».

Деокупація – це віднині українська мова. Це віднині вивчення національної історії звитяг. Це віднині блокування всього російського (ТБ, фільми, музика, тексти). Це віднині школи з патріотичним акцентом. Це віднині не оладьї, а оладки. Це віднині ніякого шарія, медведчука, бойка, рабіновіча. Це віднині брутальне трощення всього совєтского. Це – щоденне навернення до українського лона.

Бо Україна прийшла не визволяти від руских, а ультимативно утверджувати своє. Україна не повертається – а встановлює обов’язкові правила життя. Україна – це нова дійсність, а не так, як було всі ці 30 галімих років. Україна – це не лише сльози радості в день звільнення. Це – хірургічне видалення совка і проросійських замашок. Україна – це не просто прийти й дати свободу. Україна віднині – це великий список заборон, чого НЕ ВІЛЬНО робити, якщо ти не хочеш назад в окупацію.

Тоді вся наступальна звитяга ЗСУ матиме сенс. Варіант «прийти і лишити все, як було досі» – найгірший і найнебезпечніший.

В окремий фрагмент я виніс цю тему з домашнього етеру. Сказане ще до початку атакувальної операції набуло кількакратної важливості саме тепер, коли вслід за укр.визволителями ззаду йдуть укр.політики. А до них питання нікуди не зникли.

Читайте також: Нинішній український контрнаступ не завершить війну – ISW
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: