Віктор Пинзеник Економіст

Унікальна нереальність, або Як уряд «професіоналів» виконує бюджет

Минулорічний бюджет вирізняється унікальною нереальністю доходів.

Минулорічний бюджет вирізняється унікальною нереальністю доходів. Цифра доходів виявилася на 10%, або на 33 млрд. грн. меншою затвердженої законом. Нестача коштів була покрита уже звичним, але вкрай небезпечним способом – нарощуванням боргів. Минулого року цей приріст склав 42,4 млрд. грн.

Нагадаю, перша версія закону передбачала дефіцит у 25 млрд. грн. 38 «поліпшень» закону підняли цю цифру до 38,8 млрд. грн. У поданому звіті ця цифра у два рази перевищує початкову – 53,4 млрд. грн., або 3,8% ВВП. В підсумку, реальний дефіцит минулого року складає майже 70 млрд. грн., або 5%.

Та й ця цифра не кінцева. Із середини минулого року ми стали свідками постійної відсутності коштів на рахунках Уряду і як наслідок – непроплати бюджетних зобов’язань. При цьому у парламенті «гуляє» законопроект, який передбачає виплату зобов’язань минулого року векселями. У зв’язку з цим у мене є дуже прості питання: яку цифру видатків ми збираємося затверджувати? Куди мають бути віднесені видатки, що хочуть проплатити векселями? На дефіцит бюджету якого року мають бути віднесені ці видатки?

Доходи бюджету цього року мають зрости на 9,2%. Ми вже маємо факт п’яти місяців. Приріст складає лише 2,4%. Недобір коштів по року складе 20-25 млрд. грн. Бюджетна дірка тільки з цієї причини виявиться у 1,5 рази більшою затвердженої.

Підсумовуючи, закликаю уряд припинити сіяти ілюзії щодо якихось невідомих ресурсів, що мають бути поділені при перегляді бюджету. Чесна, відповідальна політика потребує іншого – секвестру бюджету та закриття різного роду лазівок в оподаткуванні.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: