Віктор Пинзеник Економіст

Виконання бюджету. Свіжі невтішні дані

За оперативними даними, до загального фонду державного бюджету в червні нинішнього року надійшло на 7,5% доходів менше, ніж за відповідний період минулого року.

За оперативними даними, до загального фонду державного бюджету в червні нинішнього року надійшло на 7,5% доходів менше, ніж за відповідний період минулого року.

Ситуація насправді є ще гіршою, якщо врахувати, що НБУ перерахував до бюджету вдвічі більшу суму, ніж передбачалося планом - 4,1 проти 2,1 млрд. грн.

Додатковим негативним сигналом є «поліпшення» показника доходів за рахунок невідшкодованого порівняно з планом ПДВ на 1,6 млрд. грн.

З урахуванням показників попередніх місяців у першій половині 2013 року загальний фонд держбюджету отримав 142,1 млрд. грн. проти минулорічних 141,3 млрд. Збільшення складає лише 0,6% проти запланованих законом 9,3%.

Насправді й за підсумками півріччя бюджет у мінусі. Нагадаю, що закон встановлює обсяг перерахувань коштів НБУ до бюджету 16,3 млрд. грн. За два квартали уже перераховано 10,1 млрд. грн. Поправка на дану обставину вказує на реальне зменшення надходжень.

В підсумку недобір коштів по року перевищить 25-30 млрд. грн.

Негативний розвиток ситуації потребує термінового адекватного реагування: перегляду бюджету із секвестром видатків, закриття різного роду податкових оборудок та тіньових схем.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: