Віктор Пинзеник Економіст

Наслідки введення векселів: відкати, схеми, бартер

Запровадженням казначейських векселів влада завдала ще одного серйозного удару по умовах ведення бізнесу в Україні.

Запровадженням казначейських векселів влада завдала ще одного серйозного удару по умовах ведення бізнесу в Україні.

З уведенням векселів для українських підприємств відкривається нова зона ризику – виконання робіт, послуг чи постачання продукції для бюджетних установ і організацій, бо з прийняттям вексельних законів зникає гарантія їх оплати грошима. Замість грошей можна отримати векселі.

Та обставина, що дана норма передбачена стосовно бюджетних боргів минулого року, нічого не змінює. Судячи з тиску на прийняття вексельних законів норма буде повторена і в бюджеті наступного року.

Прийняті днями закони породжують нові ризики для секторів, що мають відношення до так потрібного країні експорту. Можливість відшкодування ПДВ «папірцями» рівнозначна примусовому вилученню коштів на строк до 5 років. У таких умовах зможуть існувати експортери з хорошим запасом міцності (прибутковості) чи ті, кому пощастить отримати гроші, а не векселі.

Вексельна вразливість експорту б’є по платіжному балансу, підриває обмінний курс національної валюти.

Додалося головного болю і комерційним банкам. Бо в оцінці кредитних ризиків з’явився новий вексельний елемент.

Допускаючи можливість часткової сплати податків векселями, Уряд та його парламентська більшість відроджує в країні бюджетний бартер із його дисконтами, схемами, відкатами.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: