Віктор Пинзеник Економіст

Історія з Roshen. Де Україні шукати порятунок?

Проблема навколо заборони імпорту з України цукерок корпорації Roshen є очевидним елементом ланцюга торгових ударів по українських виробниках.

Дивує реакція української влади на дану ситуацію. Уряд не має права стояти осторонь процесів, що відбуваються з українськими підприємствами – експортерами.

Складається враження, що Уряду не потрібен сектор економіки, що динамічно нарощує експорт. Очевидно, його мало хвилюють сотні мільйонів доларів українського експорту, втрата яких ускладнить і так непросту ситуацію з українським балансом. Очевидно, чиновникам зайві й кілька мільярдів бюджетних доходів, що генеруються в цьому секторі. Очевидно, не потрібні й тисячі робочих місць, що можуть бути втрачені внаслідок зупинки виробництва чи його різкого скорочення на кількох українських підприємствах.

Характер торгових стосунків, який складається останнім часом стосовно імпорту з України багатьох торгових позицій до країн Митного Союзу, немає нічого спільного, як з нормами СОТ, так і з численними угодами про вільну торгівлю.

Наявні торгові проблеми вкотре акцентують на важливості врегулювання Україною всіх питань для підписання Угоди про асоціацію з ЄС та виходу українських виробників на ринки ЄС, де не ставлять перед фактом зупинки експорту без надання відповідних доказів та дотримання встановлених процедур.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: