Віктор Пинзеник Економіст

Бюджет-2013. Чи буде побито сумний рекорд 2009-го?

Вкрай тривожним бюджетним сигналом завершився останній місяць літа.

Вкрай тривожним бюджетним сигналом завершився останній місяць літа. Про це свідчать оперативні показники виконання державного бюджету.

У серпні до загального фонду державного бюджету надійшло 21,3 млрд. грн., що на чверть (24,4%) менше серпня минулого року. На третину зменшили находження органи податкової та митної системи (66,6% та 66,0% відповідно). При цьому вже традиційно підтягнув показник НБУ, перерахувавши в серпні у 2,3 рази більше, ніж передбачалося планом.

За вісім місяців (2/3 року) до загального фонду державного бюджету надійшло 187,6 млрд. грн. Це на 0,4% менше, ніж за відповідний період минулого року. При цьому НБУ перерахував до Держбюджету на 5,5 млрд. грн. більше, ніж за вісім місяців попереднього року.

Із наведених даних очевидно, що оцінки можливого невиконання доходів бюджету та відповідного збільшення дефіциту погіршуються. За підсумками пройденого періоду недобір коштів сягне 35-40 млрд. грн., а бюджетний дефіцит, враховуючи постійні пропозиції по збільшенню видатків має всі шанси побити сумний рекорд 2009 року.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: