Віктор Пинзеник Економіст

Знижка на газ. Яку реальну ціну заплатить Україна

Дивна метаморфоза сталася у наших газових стосунках з Російською Федерацією.

Дивна метаморфоза сталася у наших газових стосунках з Російською Федерацією. Жорстка позиція щодо незмінності газового контракту до його закінчення завершилася раптом нечуваною «щедрістю»: ціна знижена нібито на 130 доларів США.

Треба буде дуже ретельно ознайомитися з текстами всіх підписаних документів, протоколів, а також знати умови можливих усних домовленостей. Бо ми вже одного разу отримали «харківську знижку», яка щороку оформлюється як наш, український, борг.

Платою за газову знижку стануть українська ГТС та інші активи. Бо за оцінками російської сторони ціна 268,5 дол. – тимчасове рішення, а довгострокові домовленості мають бути досягнуті як щодо поставок газу, так і щодо його транзиту в Європу. А заяви РАО «Газпром» щодо відсутності перемовин стосовно трьохстороннього консорціуму не спростовують, а підтверджують дане припущення. Бо справді російська сторона не хоче третього учасника, а наполягає на створенні двостороннього консорціуму на так званих паритетних засадах. Такі домовленості були майже погоджені наприкінці 2012 року.

У такому випадку платою стає не тільки газотранспортна система та енергетична безпека України, але й угода про асоціацію з ЄС. Бо, ставши членом Європейського енергетичного товариства, Україна зобов’язалася не допускати зосередження продажу і транспортування газу в одних руках. Вихід з енергетичного товариства унеможливлює підписання угоди з ЄС. А це - додаткова «плата» за газову знижку».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: