Віктор Пинзеник Економіст

Влада робить податкові подарунки для олігархів

Надзвичайно складна ситуація з державними фінансами не підштовхнула Уряд хоча б до спроби припинити вкрай небезпечну політику життя у борг, з великою і постійно наростаючою бюджетною діркою.

Надзвичайно складна ситуація з державними фінансами не підштовхнула Уряд хоча б до спроби припинити вкрай небезпечну політику життя у борг, з великою і постійно наростаючою бюджетною діркою. На цю думку наштовхнув прийнятий вчора у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення консолідованої групи платників податків» (№ 2737).

Внесений проект бюджету на 2014 рік не має джерел надходжень на 100 млрд. грн. При цьому прийнято закон про припинення зниження ставок податків, підвищено акцизи, збільшено чимало ресурсних платежів, зупинено закони, що передбачали зростання окремих соціальних виплат.

На цьому фоні цинізмом виглядає намір провладної більшості прийняти закон про консолідовану сплату податку на прибуток. Цей документ правильно було б назвати законом «Про звільнення від сплати податку на прибуток українських олігархів», додавши до закону поіменний список.

За законом, прийнятим учора в першому читанні, дозволяється збитки одного підприємства відносити на зменшення прибутку іншого. Був прибуток, а отже, і податок – їх не стало. При цьому така норма - не для всіх, а тільки для обраних: тим, хто за рік, що передує отриманню відповідного статусу, сплатив 4 млрд. грн. податку на прибуток і володіє активами у 10 млрд. грн. Але як тільки ви увійшли у коло обраних сума податку може бути вже 2,5 млрд. Майже половина від того, що ви платили вчора, дарується. На учасників консолідованої групи не поширюються норми закону про трансферне ціноутворення. Закон не містить обмежень щодо включення до складу консолідованої групи нерезидентів, що дає змогу українським компаніям щедро «дарувати збитки», а прибутки виводити за кордон, де немає податків або ставки податків менші.

Конституційна норма щодо обов’язку кожного сплачувати податки і збори у розмірах, встановлених законом – для простачків. «Еліта» має жити за своїми правилами – її ж не має зачепити кризова ситуація.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: