Віктор Пинзеник Економіст

Такий бюджет потрібно повернути Уряду

Підготовлений Урядом проект державного бюджету на 2014 рік за результатами розгляду в першому читанні має бути повернутий до КМУ для докорінної переробки.

Підготовлений Урядом проект державного бюджету на 2014 рік за результатами розгляду в першому читанні має бути повернутий до КМУ для докорінної переробки.

Існуючий проект бюджету поліпшити неможливо. Документ підготовлено з таким дисбалансом, при якому він перестає виконувати свою функцію – забезпечувати рівновагу (стабільність) у країні.

За моїми оцінками, 100 млрд. грн., або кожна четверта гривня передбачених законом видатків загального фонду, не має джерел доходів. Серед складових вказаного 100 мільярдного дисбалансу можна назвати зазначений у статті першій розмір дефіциту майже в 60 млрд., завищені на 20 млрд. доходи та 20 млрд., які йдуть поза рахунком видатків на закриття дірок «Нафтогазу України» і поповнення статутного фонду Українського банку реконструкції та розвитку прямо цим структурам. Крім того, нагадаю про існування 50 млрд. грн. державних гарантій за кредитами, значна частина яких ляже додатковим тягарем на бюджет.

Зазначу, що за таких масштабів дисбалансів фінансуватися будуть не всі статті, а велика частина отримувачів коштів матиме лише освячене законом «право мати право». Це явище, коли казначейство не платить за зобов’язаннями бюджету, вже добре знайоме нам.

Переконаний, що виправити дисбаланси у підготовленому проекті бюджету неможливо. Країні потрібен новий бюджет, що базуватиметься на корекції податкової політики (усуненні різного роду схем та офшорів) та політики видатків. «Годувати» далі країну боргами та наростаючими ризиками дисбалансів Уряд не має права.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: