Юрій Сиротюк Громадсько-політичний діяч

«Покращення» освіти. Влада робить з українців неуків

Сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів України стало продовженням політики так званої «оптимізації» системи освіти

Сьогоднішнє засідання Кабінету Міністрів України стало продовженням політики так званої «оптимізації» системи освіти, яку веде режим Януковича. Ця політика спрямована на формальне знищення освіти (зокрема, закриття дошкільних навчальних закладів, середніх шкіл, вишів), а також на знищення змісту освіти – переписування історії України, її совєтизації, відновлення імперських штампів.

На засіданні було розглянуто документ «Деякі питання оптимізації управління вищими навчальними закладами України». Зокрема, Кабмін ухвалив рішення про приєднання Одеського державного аграрного університету до Одеської національної академії харчових технологій. До того ж, це рішення не було погоджено й навіть не обговорено з викладацьким та студентським колективами, ба навіть із представниками місцевої влади. Ба більше, навіть деякі члени Кабміну застерігали: під час «оптимізації» та об'єднання різнопрофільних навчальних закладів кудись «зникають» значні території, які належали вишам.

Крім того, КМУ ухвалив рішення про утворення Державного університету телекомунікацій. Цей крок передбачає об'єднання Державного університету інформаційних комунікаційних технологій з Військовим інститутом телекомунікації, інститутом спецзв'язку і засобів інформації Київського політехнічного університету, а також Житомирського військового університету імени Корольова НАУ. Також урядовці постановили віднести цілісний майновий комплекс Національного університету біоресурсів і природокористування України до відання Міністерства освіти.

«Оптимізація» добралася й до військових навчальних закладів: навіть на зауваження профільних фахівців, зокрема присутнього на засіданні керівника Держслужби спецзв'язку, про те, що таке поглинання є недоцільним та загрожує національній безпеці, уряд ухвалив чергове рішення оптимізувати низку військових навчальних закладів. Кабмін вирішив створити Дніпропетровський економічний університет шляхом об'єднання Дніпропетровського державного аграрного університету, Дніпропетровської державної фінансової академії та Академії митної служби. Це рішення вже традиційно не було обговорено з колективами колективів цих освітніх закладів.

2004 року той самий уряд Януковича з тими самими міністрами, з тим самим Табачніком «оптимізовували» освіту. Згадаймо одіозне об'єднання університетів у Сумах, що викликало заледве не студентську революцію. Будь-яке об'єднання має відбуватися в рамках концепції розвитку вищої освіти та має бути погоджено з викладачами, працівниками й студентами цих вишів. Однак уряд і надалі здійснює політику погрому української освіти, коли в селах «пакращувачі» масово закривають школи та дошкільні заклади, а якщо в селі немає школи – у нього немає й майбутнього. Тому режим нищить систему вищої школи, аби українська нація була неконкурентноздатною та неосвіченою.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: