Юрій Сиротюк Громадсько-політичний діяч

День перемоги чи День пам`яті і примирення

Війну розпалюють Путлєри, а гинуть звичайні люди. Мільйони. Сьогодні День пам'яті та примирення.

Війну розпалюють Путлєри, а гинуть звичайні люди. Мільйони. Сьогодні День пам'яті та примирення. Вклонімося усім, кого забрав Молох війни. І нагадаймо кремлівському колорадському карлику, що ІІ світова війна розпачалася 1 вересня 1939 року, а закінчилася 2 вересня 1945. Європейська кампанія закінчилася 8 травня 1945 року. Визволення України завершилося 24 серпня 1991 року. А Путлєр і далі продовжує танці на кістках та в своїй голові продовжує воювати зі скелетами з минулого...

Цьогоріч я з побратимами зареєстрував проект Постанови "Про День пам'яті та примирення".

На жаль, це питання так і не було винесено на голосування, тому і далі в країні влаштовуватимуть танці на кістках....

Ось аргументація із поюснювальної записки, яку не захотіли почути наші колеги:

Друга світова війна, яку розв’язали два злочинні тоталітарні режими, стала найбільшою трагедією людства у ХХ ст., що забрала понад 50 млн. людських життів. Україна, яка з перших днів війни опинилась у центрі бойових дій, зазнала величезних утрат. Понад 2,5 млн. осіб загинуло на фронтах, і близько 5,5-6 млн. цивільних жителів стали жертвами воєнного протистояння нацистського і сталінського режимів. Загальні демографічні втрати України, включно з убитими, в’язнями концтаборів, депортованими, евакуйованими й тими, що рушили у вигнання, досягають понад 14 млн. осіб. До цього слід додати сотні тисяч постраждалих у воєнних і післявоєнних сталінських репресіях. Фактично, втрати українського народу становлять від 40 до 44% від загальних людських втрат СРСР. З 41,7 мільйона людей, які мешкали до війни в УРСР, на 1945 рік залишилося тільки 27,4 мільйона мешканців.

Вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є обов’язком держави і потребує виваженого і шанобливого підходу, а не брязкотіння зброєю і «танців на кістках», як це практикувалося радянським комуністичним режимом і триває в окремих пострадянських країнах.

Україна обрала європейський шлях розвитку, що передбачає і прийняття європейських моральних і культурних цінностей, у тому числі у вшануванні пам’яті про жертв воєн і конфліктів.

Європейський підхід – це передусім вшанування пам’яті про жертв війни, для недопущення подібних трагедій у майбутньому.

Генеральна Асамблея ООН у Резолюції № A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 року проголосила 8 – 9 травня днями пам’яті та примирення і запропонувала державам – членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів перемоги чи визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни. 2 березня 2010 р. Генеральна Асамблея ООН у Резолюції № A/RES/64/257 запропонувала всім державам-членам, організаціям у системі ООН, неурядовим організаціям та приватним особам відзначити відповідним чином ці дні як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

На сьогодні більшість європейських країн відзначають завершення війни у Європі відповідно до цих пропозицій. В Україні з ініціативи громадських організацій уже кілька років проводяться заходи на вшанування пам’яті жертв війни 8 травня.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: