Віктор Швець Президент Української фундації дослідників права

Розстріл в «Каравані»: міліція дискредитує сама себе

В кінці минулого тижня стало відомо, що МВС відмінило план перехоплення караванського стрільця.

В кінці минулого тижня стало відомо, що МВС відмінило план перехоплення караванського стрільця. Можливо, в міністерстві зрозуміли, що вони вже не в змозі здійснити всі необхідні заходи для того, щоб затримати злочинця. Можливо, вони пересвідчились в тому, що цієї людини немає на території України. І тепер задіяти можливості іноземних держав буде не легко.

Але й інший варіант. Можливо, МВС дає не достовірну інформацію з тим, щоб людина допустила якусь помилку яка допоможе правоохоронним органам його затримати.

Завданням Міністерства внутрішніх справ, було негайно розшукати цю особу, затримати. Та замість професійних, кваліфікованих і високоефективних дій, які повинні здійснити всі оперативні служби МВС, його працівники проводять якусь піар кампанію. Вони розповідають про людину: де вона працювала, яка в нього сім’я і таке інше. Я б оцінив дії МВС абсолютно неефективними, непрофесійними і такими, які дискредитують органи внутрішніх справ. В мене складається враження, що хтось навмисне через ЗМІ передає злочинцю інструкції, щоб він орієнтувався про обсяг інформації, якою володіють правоохоронні органи відносно нього, щоб він правильно діяв і його не затримали.

У МВС було все щоб встановити особу і затримати її. Злочинець - професійна людина, володіє певними знаряддями не тільки для вбивства, але й можливостями, щоб замітати свої сліди. Я думаю, що після двох тижнів не ефективної роботи МВС, його буде дуже важко знайти. Хоча я не виключаю, що це можливо. Зараз він може здійснити різні заходи, щоб затримання взагалі не відбулось. Він може змінити зовнішність, документи, може перебувати в інших країнах.

Міністерство внутрішніх справ має убезпечити суспільство від осіб, які скоюють злочини, які є суспільно небезпечними для громадян України. Зараз органи внутрішніх справ можуть ефективно працювати, коли треба розігнати зібрання громадян, яким відповідно до Конституції забезпечено їх права на проведення мирних зібрань. Органи внутрішніх справ можуть ефективно перешкоджати виборчому процесу, коли приймають участь на стороні якоїсь політичної сили або потурають порушенням виборчого процесу певним особам, які представляють владу, а от затримати людину, яка скоїла резонансний злочин вони не можуть.

За два тижні убивці не затримали. Це є свідченням того, що нам потрібно кардинально реформувати правоохоронні органи і вони повинні бути негайно переведені на ті умови діяльності, на яких вони працюють в усіх цивілізованих країнах. Правоохоронні органи треба повністю відсікти від іншої діяльності, яка їм не притаманна.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: