Прокурори Холодницького незаконно передали поліції справу про розкрадання 300 млн грн опоблоківцями - ЦПК

Прокурори Холодницького незаконно передали поліції справу про розкрадання 300 млн грн опоблоківцями - ЦПК
Про передачу справи в поліцію йдеться у відповіді Національного антикорупційного бюро на запит Центру протидії корупції

Ця справа вже поповнила Реєстр злитих справ, у яких реальним вирокам заважають деякі прокурори САП, - пишуть у ЦПК

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури порушили норми Кримінального кодексу та передали до Національної поліції справу про розкрадання 300 млн грн на махінаціях із зеленим тарифом. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

За матеріалами ЦПК, ця справа вже поповнила Реєстр злитих справ, куди вносяться справи, у яких реальним вирокам заважають деякі прокурори САП та їхній керівник Назар Холодницький.

«Про передачу справи в поліцію йдеться у відповіді Національного антикорупційного бюро на запит Центру протидії корупції. Так, від вересня 2017 року детективи НАБУ розслідують схему розкрадання 300 млн грн держпідприємства «Енергоринок», - поінформували представники ЦПК.

За повідомленням ЦПК, слідство встановило, що  підприємство «Токмак Солар Енерджі» - підконтрольне місцевим депутатам у Запорізькій області від Опоблоку Руслану Божку та Олександру Рєпкіну,  продавало цьому держпідприємству електроенергію за завищеною ціною.

«За висновками слідства, «Токмак Солар Енерджі» отримало «зелений тариф», подавши підроблені документи про введення ще не побудованих площ в експлуатацію. Йдеться про третю чергу сонячної станції потужністю 6 МВт/год», - зазначають у ЦПК.

Суть «зеленого тарифу» в тому, що держава умисно дорого купує електроенергію з відновлюваних джерел. Це робиться для заохочення у виробленні зеленої енергії.  

У листопаді 2018 Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) ухвалила рішення про проведення позапланової перевірки підприємства за заявою НАБУ.

«Про схему вже неодноразово писали ЗМІ і восени минулого року була призначена перевірка, тому ми вирішили поцікавитися, на якому етапі перебуває розслідування», — коментує юристка ЦПК Олена Щербан.  

За словами Щербан, як з’ясувалося, справа передана в Нацполіцію, але це порушує вимоги щодо підслідності, визначені ст. 216 Кримінального процесуального кодексу.

Детективи НАБУ встановили факти розкрадання у розмірі 300 млн грн. Така сума є прямою підставою для визначення підслідності за НАБУ.

Однак у відповіді НАБУ повідомляється, що прокурор САП визначив підслідність за органами національної поліції. Детективи оскаржили це рішення прокурора керівнику САП Назару Холодницькому.

Крім того, з реєстру судових рішень, стало відомо про позов НАБУ до «Токмак Солар Енерджі» у рамках провадження.

«Таке рішення прокурорів САП грає на руку фігурантам розслідування, адже є високий ризик того, що справа там просто «помре». Ба більше, фігуранти зможуть вимагати залишення без розгляду позовів НАБУ в господарському процесі через таке рішення прокурорів», — додає Олена Щербан.

Відповідно до даних сайту НКРЕКП тариф підприємству встановлений до 2030 року. Якщо не припинити розкрадання, до цього часу збитки державі будуть становити понад 1 млрд грн, враховуючи інформацію про завищений тариф.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: