У Національній опері України розказали, чим завершиться ювілейний 150-й сезон

У Національній опері України розказали, чим завершиться ювілейний 150-й сезон
Тарас Штонда

Серед запланованих на останній тиждень заходів - проект Національної опери та Посольства Республіки Італії в Україні «Шляхи дружби»

Національна опера України завершує свій ювілейний, 150-й сезон, під час якого відбулось чимало подій: відновлені постановки, прем’єри, концертні програми та виступи зірок у рамках проекту «Українські оперні зірки у світі». Останній тиждень сезону - перша декада липня - не стане виключенням. Про це повідомляє прес-служба Національної опери.

У перший день місяця Національна опера та Посольство Республіки Італії в Україні представляють проект «Шляхи дружби» на Софійській площі, за участі відомого диригента  Ріккардо Муті, всесвітньо відомого актора театру і кіно Джона Малковича та українських солістів Людмили Монастирської та Сергія Магери. Також впродовж тижня поціновувачів  оперного мистецтва очікує зустріч з Людмилою Монастирською в опері «Флорія Тоска». І як останній акорд – гала-концерт на честь завершення ювілейного сезону, за участі солістів опери та балету, хору та симфонічного оркестру Національної опери України.

1 липня – міжнародний проект «Шляхи дружби»

9-1_01

1 липня на Софійській площі Києва та 3 липня в італійському місті Равенна в рамках міжнародного проекту «Шляхи дружби» відбудуться грандіозні концерти під керівництвом видатного диригента сьогодення Ріккардо Муті (Італія).

Проект «Шляхи дружби» увійшов в історію як приклад високого гуманізму, що долає політичну та військову конфронтацію, несе високу миротворчу місію, вшановує пам’ять жертв найтрагічніших подій сучасності.

«Ця ідея зародилася більш ніж двадцять років тому в Сараєво. Ми всі були приголомшені трагедією, яка там відбувалася. Ми хотіли щось передати від Равенни на знак братерства і усвідомили, що найкращий засіб – це музика: разом з понад сотнею музикантів ми перелетіли Адріатичне море на борту військових літаків, аби виступити в місті, яке продовжували бомбардувати. Це був початок подорожі, яка протягом наступних років приводила нас у неймовірні місця і яка дала нам можливість виступати з митцями різних культур і віросповідань. Це – щорічне паломництво, яке нагадує нам, що музика – це універсальна мова, яка нас всіх об’єднує», - говорить Ріккардо Муті.

За двадцять років концерти проекту, започаткованого престижним Равеннським фестивалем у 1997 р., пройшли через Сараєво, Бейрут, Єрусалим, Нью-Йорк, Стамбул, Каїр, Дамаск, Найробі, Токіо, Тегеран та інші точки світу, збираючи багатотисячні аудиторії на відкритих площах та у концертних залах. Влітку цей масштабний проект приїздить до України і буде показаний кількатисячній аудиторії глядачів у самому серці столиці!

На Софійській площі італійських та українських митців об’єднає на одній сцені просто неба музика Джузеппе Верді, а також симфонічна поема «Портрет Лінкольна» Аарона Копленда, яку прикрасить Джон Малкович своїм блискучим виконанням ролі читця-декламатора. Цей твір був написаний Коплендом у розпал Другої світової війни та присвячений національному герою американського народу Аврааму Лінкольну. Зазвичай у ролі читця-декламатора уривків з текстів Президента Лінкольна виступли відомі актори або громадські діячі, серед яких Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман, Генрі Фонда та ін.

Джон Малкович (США) – всесвітньо відомий актор театру і кіно, кінорежисер, продюсер, двократний номінант на премію «Оскар», який прославився неперевершеною грою у таких відомих фільмах, як «Місця в серці», «Імперія Сонця», «Небезпечні зв’язки», «Під покровом небес», «Про мишей та людей», «На лінії вогню», «Мері Райлі», «Повітряна в’язниця», «Бути Джоном Малковичем», «Підміна», «Чемпіон» тощо.

Україну представлятимуть, зокрема, солісти  Національної опери України Людмила Монастирська, одна з найкращих сучасних сопрано, та відомий бас Сергій Магера.

У концерті на Софійській площі братимуть участь Молодіжний оркестр Луїджі Керубіні, створений Маестро Ріккардо Муті з найкращих молодих виконавців Італії, а від української сторони – симфонічний оркестр і хор Національної опери України, Камерний хор «Кредо», Ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського, студенти Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, а також 25 молодих виконавців з м. Маріуполя. Хормейстер Великого зведеного хору – Богдан Пліш. Загалом понад 300 учасників!

Проект «Шляхи дружби. Равенна–Київ» здійснюється Равеннським  фестивалем, Міністерством культури України, Національною оперою України, Київською міською державною адміністрацією за підтримки Міністерства культурної діяльності та спадщини і туризму Італії, Міністерства інформаційної політики України, Міністерств закордонних справ Італії та України, Маріупольської міської ради, Обласної адміністрації Регіону Емілія-Романья та Мерії м. Равенна, Генерального консульства України в Мілані, Посольства Італії та Італійського інституту культури в Україні, Національного заповідника «Софія Київська», інших українських та італійських інституцій.

Початок концерту на Софійській площі Києва о 21:00.

4 липняодноактна опера «Моцарт і Сальєрі» та  одноактний балет «Кармен-сюїта»

«Моцарт і Сальєрі» (М. Римський-Корсаков)

Прем’єра опери «Моцарт і Сальєрі» на столичній сцені з величезним успіхом відбулась у лютому 2017 та отримала багато схвальних відгуків від критиків та публіки. Камерна по суті опера, де діють, а точніше навіть розмірковують лише два герої, вона, тим не менш, призначена самим автором для великої сцени. Хоча сам Римський-Корсаков висловлював побоювання з цього приводу і хотів вберегти своє дітище від великих залів та зберегти його камерний формат. Цю непросту задачу – збереження камерності, навіть інтимності дійства та, разом з тим, видовищність вистави вдалося вирішити режисеру-постановнику Анатолію Солов'яненко разом з головним художником театру Марією Левитською. Створено сценографічне рішення вистави дало можливість поринути у внутрішній світ двох визнаних «синів гармонії», якими безперечно були і Моцарт, і Сальєрі.

Головні партії виконують: Дмитро Іванченко (Моцарт), Тарас Штонда (Сальєрі).

Режисер-постановник: Анатолій Солов’яненко. Диригент-постановник: Алла Кульбаба.

Художник-постановник: Марія Левитська. Хормейстер-постановник: Богдан Пліш.

«Кармен-сюїта» (Ж.Бізе – Р. Щедрін)

Одна з найцікавіших інтерпретацій оперної музики Жоржа Бізе належить композитору Родіону Щедріну та балетмейстеру Альберто Алонсо. Одноактний балет «Кармен-сюїта» був створений для легендарної Майї Плісецької. Прем’єра відбулася у 1967 році. Як зазначив Альберто Алонсо, то була мрія не просто перекласти на танець геніальну оперу Жоржа Бізе та новелу Проспера Меріме, а й створити оригінальну хореографічну партитуру на палку й темпераментну музику. Київська прем'єра «Кармен-сюїти» відбулася 25 травня 1973 року. Постановники, взявши за основу хореографію Альберто Алонсо, змінили дещо трактування партій у залежності від індивідуальностей виконавців. Олександр Плісецький добре знав московську виставу, Азарій Плісецький, який тривалий час працював на Кубі, пам'ятав постановку Альберто Алонсо. Порівнюючи два варіанти, балетмейстери вибрали все краще, що вони мали, і об'єднали у київській виставі, яка не дублювала московську, а була своєрідним прочитанням балету Ж.Бізе-Р.Щедріна.

Постановний склад: диригент-постановник - Аллін Власенко; балетмейстери-постановники - Азарій Плісецький, Олександр Плісецький; художник -  Борис Мессерер.

6 липня - опера «Флорія Тоска» Дж. Пуччіні

З того часу, як публіка вперше познайомилася з «Тоскою», прем'єра якої відбулася 14 січня 1900 року в Римській опері, а згодом - в міланському «Ла Скала», її незмінно супроводжує успіх. Потрапивши в репертуар того чи іншого театру, опера не сходить з підмостків тривалий час, а в останні роки все частіше світові сцени пропонують глядачеві сучасні версії цього шедевра.

Неабиякий акторський талант – найважливіша особливість образу Тоски. У свій час цю роль французький драматург Віктор’єн Сарду написав спеціально для геніальної Сари Бернар. Джакомо Пуччіні, побачивши акторку на сцені, затвердився у своєму бажанні створити оперу на цей твір.

В кількох закордонних постановках «Тоски» останніх років, наприклад, у х'юстонській Гранд-опера, Метрополітен опера, Опері Бастилії виконати партію головної героїні – красуні Флорії Тоски незмінно запрошують імениту українську співачку Людмилу Монастирську. Цікаво, що європейський дебют примадонни також ознаменувався партією Тоски в Німецькій опері в Берліні в 2010 році.

Нинішню постановку опери «Флорія Тоска» Дж. Пуччіні, прем’єра якої  відбулася 31 березня 2017 року та стала однією з головних подій минулого сезону, здійснили режисер Анатолій Солов’яненко, диригент Микола Дядюра, художник Марія Левитська, хормейстер Богдан Пліш.

Головні партії виконують: Людмила Монастирська (Флорія Тоска), Андрій Романенко (Маріо Каварадоссі), Олександр Мельничук (Барон Скарпіа), Сергій Ковнір (Чезаре Анджелотті), Дмитро Агеєв (Ризничий), Анжеліна Швачка (Пастушок).

7-8 липня - гала-концерт з нагоди закриття 150-го театрального сезону

За традицією кожний театральний сезон у Національній опері України завершується грандіозним Гала-концертом, в якому представлено найкращі фрагменти з постановок сезону.

У програмі концерту прозвучать кращі арії, дуети з відомих опер, а також будуть виконані фрагменти з балетних вистав: С. Гулак-Артемовський (увертюра до опери «Запорожець за Дунаєм»; дует Одарки і Карася з опери «Запорожець за Дунаєм»); П. Чайковський (Па де де з балету «Спляча красуня»; Па де де та рожевий вальс з балету «Лускунчик); Ж. Бізе(дует Надіра та Зурги з опери «Шукачі перлів»); Г. Шарпантьє (арія Луїзи з однойменної опери); Ж. Массне (романс Вертера з однойменної опери); Ш. Гуно (куплети Мефістофеля з опери «Фауст»); Дж. Верді (болеро Єлени з опери «Сіцилійська вечірня»; хор з опери «Набукко»; пісенька Герцога з опери «Ріголетто»); Дж. Пуччіні («Te Deum» з опери «Тоска»; вальс Мюзетти з опери «Богема»; монолог Чіо-чіо-сан з однойменної опери та Дует Чіо-чіо-сан та Пінкертона ); А. Адан (Па де труа з балету «Корсар»); Л. Мінкус  (Па де де з балету «Дон Кіхот»); Р. Леонкавалло (речитатив та аріозо Каніо з опери «Паяци»); К. Сен-Санс (арія Даліли з однойменної опери; «Помираючий лебідь»); Ж. Оффенбах (арія Дапертутто з опери «Казки Гоффмана»); Ж. Бізе-Р.Щедрін (адажіо з балету «Кармен-сюїта»); Дж. Меєрбер (арія Марселя з опери «Гугеноти»; арія Дінори з однойменної опери). Завершиться гала-концерт молитвою з опери «Запорожець за Дунаєм» (С. Гулак-Артемовський) у виконанні Валентина Дитюка та хору театру.

У програмі беруть участь: Наталя Николаїшин, Володимир Тишков, Анастасія Шевченко, Сергій Кривоконь, Дмитро Іванченко, Ігор Євдокименко, Тетяна Ганіна, Дмитро Кузьмін, Сергій Ковнір, Юлія Москаленко, Геннадій Петровський, Ольга Нагорна, Олександр Мельничук, Ольга Фомічова, Катерина Алаєва, Андрій Гура, Олександр Скулкін, Андрій Романенко, Оксана Крамарєва, Тетяна Льозова, Микита Сухоруков, Єлизавета Гогідзе, Владислава Коваленко, Лілія Грєвцова, Валентин Дитюк, Анжеліна Швачка, Тарас Штонда, Катерина Козаченко, Ян Ваня, Сергій Магера, Сусанна Чахоян, а також хор та симфонічний оркестр Національної опери України.

Постановний склад: головний режисер – Анатолій Солов’яненко; головний художник – Марія Левитська; художній керівник балету – Аніко Рехвіашвілі; головний хормейстер – Богдан Пліш; диригенти – Алла Кульбаба, Олексій Баклан, Аллін Власенко, Віктор Олійник, Герман Макаренко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: