Інфекціоніст Сергій Крамарєв: Діти хворіють на Covid-19 із тією ж частотою, що й дорослі

Інфекціоніст Сергій Крамарєв: Діти хворіють на Covid-19 із тією ж частотою, що й дорослі
Лікар-інфекціоніст, ексголовний інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарєв

Жодна країна не може витримати тривалого жорсткого карантину

Уряд України та столична влада впевнено поступово скасовують карантин. Так, згідно з постановою Кабміну з 11 травня для громадян відкрилися парки, салони краси, музеї,магазини непродовольчих товарів – окрім зон розваг та харчування, дитячих зон в ТРЦ. Запрацювали також нотаріуси, стоматологи. З 22 травня планується реалізація другого етапу виходу з карантину: Міністерство охорони здоров’я дозволить підготовку до проведення зовнішнього оцінювання, а також надасть дозвіл на роботу дошкільних закладів освіти.

Між тим статистика захворюваності, яку наводять МОЗ та Рада нацбезпеки та оборони, свідчить про зростання числа заражених коронавірусом. За інструкціями ВООЗ, у таких умовах скасовувати обмежувальні заходи зарано. В інтерв’ю «Главкому» лікар-інфекціоніст, ексголовний інфекціоніст МОЗ Сергій Крамарєв прокоментував останні дії української влади та дав проноз чим таке послаблення може закінчитися.

З огляду на повідомлення про зростання випадків захворюваності на коронавірусну хворобу, на вашу думку, наскільки доцільно послаблювати карантин?

Є дві сторони цього питання: перша – клінічно-епідеміологічна, друга – економічна та психологічна. Карантин не може тривати вічно, а нинішня ситуація із захворюваністю може розтягнутися на місяці. Жодна країна не може витримати тривалого жорсткого карантину. Це компроміс між епідеміологією, економікою та психологією. Інші країни теж поступово відходять від обмежень: Італія, Іспанія… 

Але ж Італія звітувала, що у них пік епідемії вже минув і захворюваність йде на спад, тоді як у нас ситуація абсолютно протилежна

Розумієте, нас цим піком лякають вже другий місяць – спершу прогнозували на кінець квітня, потім відсували строк. Пік – це умовне поняття. Вважається, що пік минув тоді, коли одужало більше людей, ніж заразились(МОЗ позаминулої доби зафіксував 427 випадків одужання, тоді як заразились 422 людини, - «Главком»).Інфікованих будуть виявлять ще довго, бо обслідування тривають. Цифри заражених корона вірусною хворобою, які наводить МОЗ – це не кількість тяжко хворих людей. Міністерство декларує, що обслідування будуть тривати і охоплювати дедалі більше число людей, відповідно, кількість зафіксованих випадків Covid-19 буде теж рости.

Зараз ми знаходимося на плато, у нас немає суттєвого зростання кількості інфікованих: щодня виявляють 300-500 випадків. І зовсім необов’язково, що кількість зафіксованих інфікованих скоро піде на спад – тим більше при цій інфекції, коли половина випадків є абсолютно безсимптомними. Я хочу наголосити: йдеться радше про зростання виявлення, аніж про зростання інфікування.

Є думка, що є сенс продовжити ізоляцію для людей віком 50+, це начебто найбільша група ризику. Деякі експерти пропонували так зробити від початку обмежень. Чи є вдалим такий підхід?

Спершу такий підхід намагалася практикувати Англія, однак він виявився неефективним – країна швидко посіла друге місце у світі за кількістю випадків інфікування та смертей від коронавірусної хвороби. Молодь справді легше переноситьCovid-19, але саме молодь є і основним джерелом зараження, і молоді у будь-якому випадку так чи інакше будуть перетинатися із людьми літнього віку: діти, онуки – це спілкування нереально припинити. Звісно, ідеально було б тимчасово відправити літніх людей у якусь резервацію, щоб уберегти від зараження, але це неможливо.

Мер столиці днями побував у лікарні і заявив, що інфекційні бокси у міській дитячій інфекційній лікарні повністю заповнені хворими дітьми із підозрою на коронавірусну хворобу. Виходить, і діти тяжко його переносять?

У нас в лікарні є і діти з підтвердженим Covid-19, і є діти із підозрою на нього. Припустімо, якщо поступає дитина, яка була у контакті із зараженим коронавірусноюінфекцією і має симптоми, її одразу підозрюють на наявність вірусу і тестують.

Діти хворіють із тією ж частотою, що і дорослі, однак переносять справді легше. Але ж не всі діти. В Україні були випадки, коли діти з Covid-19 потрапляли до реанімації, одна дитина навіть була на ЕКМО (Екстракорпоральна мембранна оксигенація).Це в основному діти з тяжкими фоновими захворюваннями.

І в Росії, і в Китаї заявляли про випадки повторного зараження коронавірусною хворобою – в Україні теж були повідомлення про такі випадки. Чи часті вони – з вашого досвіду – в Україні та через який час після одужання відбувається повторне зараження?

Повторного зараження не відбувається. Просто має пройти якийсь час перш, ніж у людини, яка перехворіла на коронавірусну хворобу, відімруть заражені клітини. Цей процес може тривати пару місяців. І у цих заражених клітинах лишаються, умовно кажучи, уламки цього вірусу – власне, їх і виявляє повторний аналіз на коронавірус. Звісно, трапляються пацієнти з імунодефіцитом, чиї організми не виробляють імунітет не лише на Covid-19, а й взагалі на жодну інфекційну хворобу, але таких випадків одиниці. У більшості людей організм реагує на чужорідний агент виробленням антитіл, але скільки цей імунітет триває – поки невідомо. Цей вірус ще не достатньо вивчений.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: