Майдан-3. Репетиція чи імітація?

тема дня
Майдан-3. Репетиція чи імітація?

Перший день протестів. Як це було

Масова акція за велику політичну реформу, яку майже два місяця готувала справжня «солянка» численних політсил, виявилася не такою вже й масовою. За попередніми оцінками поліції, на вулиці вийшло не більше 5 тисяч осіб, в той час як правоохоронців, візуально здавалось, було десь стільки ж. Влада аж занадто перестрахувалася. Протестувальникам не вдалося домогтися виконання своїх вимог вже сьогодні, але ввечері вони захопили вулицю Грушевського, на якій розставили велику кількість заздалегідь заготовлених наметів.

 Хто скликав народ під Раду 17 жовтня 2017 року

«Рух нових сил» Михайла Саакашвілі, «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Свобода», «Національний корпус», «Громадський контроль», «Демальянс», Автомайдан, громадські організації «Чесно», «Реанімаційний пакет реформ» та інші.

В урядовий квартал та на площу Конституції перед парламентом з самого ранку пройти можна було тільки через рамки металошукачів. Ближче до початку засідання Ради о першій годині дня її оточили посилені колони Нацгвардії і поліції, бо серед організаторів протесту лунали ідеї блокувати або навіть штурмувати парламент, якщо головні вимоги не будуть виконані. Учасники акції вимагали внести до порядку денного три питання – скасування депутатської недоторканості, створення Антикорупційного суду та зміни виборчого законодавства (пропорційна система з відкритими списками). Лідери протесту стверджували, що всі потрібні законопроекти вже зареєстровані, тож тягнути не варто. На їхню думку, цілком можливо було проголосувати їх у першому читанні вже у вівторок. Але у правлячої коаліції прогнозовано були свої думки з цього приводу.

Зранку на Банковій зробили крок на випередження – Порошенко вніс в парламент як невідкладний власний законопроект щодо недоторканості народних депутатів. Зі статті 80 Конституції пропонується вилучити наступні фрази – «народним депутатам гарантується депутатська недоторканність» і «народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані». Щоправда, є один нюанс: за задумом президента, як він і говорив в своєму посланні парламенту, закон набуде чинності лише з 2020-го року.

Початок дня у парламенті

На погоджувальній раді, яка через вихідний понеділок була перенесена на 10 ранку вівторка, зсунувши сесійне засідання на 13-ту годину, очікувався скандал. Народні депутати з сил, що брали участь в мітингу, мали озвучити вимоги протестувальників голові Верховної Ради Андрію Парубію і домагатись, аби він вніс відповідні законопроекти до порядку денного. Це зробив нардеп з президентської фракції Мустафа Найєм. Слово йому люб’язно передала Юлія Тимошенко, яка до останнього не могла визначитись щодо формату своєї участі-неучасті у вуличній акції.

У Парубія знайшлись свої аргументи не виконувати забаганки мітингарів. Щодо зняття недоторканості спікер заявив, що президентський законопроект і законопроект «свободівця» Юрія Левченка, за який зібрано підписи 158 депутатів, ще мають бути розглянуті в профільному комітеті в середу і тоді в четвер їх можна бути винести до зали. Також Парубій, пафосно нагадавши, як він брав участь у всіх революціях та зайвий раз похвалившись своїм державницьким мисленням, сказав, що автором одного з законопроектів, що змінює виборчу систему на пропорційну з відкритими списками, є сам Парубій та депутат «Народного фронту» Леонід Ємець. Що ж до вимоги створення Антикорупційного суду, спікер нагадав, що Венеційська комісія розкритикувала зареєстровані в парламенті проекти. Блок Порошенка та «Народний фронт» не підтримали внесення всіх цих проектів в порядок денний на сьогодні, в той час як «за» були «Самомопоміч», Радикальна партія, «Батьківщина» та Опоблок. У коаліціантів була залізна «відмазка» – на сьогодні був запланований розгляд багатостраждальної медичної реформи.

Побачивши, що їхні вимоги виконувати не поспішають, група нардепів – Сергій Лещенко, Юрій Дерев’янко, Віктор Чумак, Юрій Левченко, Володимир Парасюк, який встиг відзначитись штовханиною з керівником держохорони Валерієм Гелетеєм, – з вигуками «Виходьте до людей» оточили Парубія і той припинив засідання погоджувальної ради. Власне, єдиною темою, яку сьогодні готовий був розглядати парламент, залишилась медреформа. Враховуючи масштабність питання, велику кількість поправок, за «уполовинений» вівторок її точно ухвалити було неможливо, тому кінцевого голосування можна очікувати лише в четвер. Тож була небезпека, що до інших законопроектів депутатські руки цього тижня знову не дійдуть.

Тим часом біля Ради

На вулиці тим часом був свій порядок денний, щоправда, досить кволий. Учасники акції, яких привозили з регіонів, стікались до Ради з боку Хрещатика. Представники Автомайдану встановили перед входами в парламент та комітети імпровізовані «турнікети» з написами «Я чую народ» для тих, хто хоче підтримувати законопроекти, та «Я–мудак», для тих, хто не хоче. Це не дуже коректне слово активісти згодом проскандували на адресу нардепа від БПП Олексія Гончаренка, який намагався пройти до Ради і отримав порцію яєць. За межею пристойності були і деякі плакати, які тримали учасники мітингу – наприклад, «Порошенко ПНХ». Також в натовпі було помічене опудало президента з відірваними руками (мабуть, натяк на його обіцянку відрубати руки корупціонерам в армії) та портрет людини, схожої на Порошенка, в тюремній робі.


Плакат на акції протесту біля Верховної РадиПлакат на акції протесту біля Верховної Ради

Досить несподівано серед партійних прапорів на мітингу виявилась символіка київської «Батьківщини» – попередньо Юлія Тимошенко підтримувала всі вимоги протестувальників, але «офіційно» серед організаторів бути не планувала. Поки оратори зі сцени намагались заводити натовп, а той лякався через залпи гармат на честь приїзду президента Мальти, з погоджувальної ради підтягнулись Віктор Чумак з загорнутим у прапор Єгором Соболєвим. Вони озвучили те, що всі чули з прямого включення з погоджувальної ради: парламент сьогодні розглядати питання, що так хвилюють народ, відмовляється. Соболєв, який вже блокував засідання Ради під час розгляду законопроектів про Донбас, пообіцяв, що депутати будуть вдаватися до аналогічної тактики і зараз. Головним же хедлайнером мітингу став, зрозуміло, Михайло Саакашвілі, приїзд якого викликав ажіотаж.

«Поки є Порошенко, не буде війни з корупцією, будуть злидні, приниження, еміграція, падіння престижу України, крадіжка грошей, – трощив Міхо свого колишнього друга і соратника. – Поки є Порошенко, нічого доброго не буде. Якщо сьогодні Порошенко останній раз не почує знову вас і спробує виграти час, як він робить ці всі три роки, тоді нам всім треба переміститися зовсім в інше місце з цієї площі. Я закликаю киян після робочого дня прийти сюди і вимагати тільки одного – щоб Порошенко пішов зі свого поста і звільнив народ України».

«Козли» і маніпуляції

Втім, незважаючи на погрози блокади з боку опозиції, о першій годині Парубій відкрив засідання абсолютно спокійно і без будь-яких протидій. Відкладення розгляду гострих питань на четвер він знову пояснив тим, що спочатку треба прийняти медичну реформу, якої так чекають наші громадяни. Таким чином, організатори мітингу, серед яких є чимало прихильників реформи в редакції Уляни Супрун, опинились в ситуації, коли їх могли звинуватити в її зриві. Через це Найєм приписав владі маніпуляції.

«Даю доручення оприлюднити тижневий розклад пленарних засідань і в ньому передбачити: після питань медичної реформи поставити два законопроекти про зняття недоторканності, а після них – законопроекти, які стосуються реформи виборів», – пообіцяв спікер, відкривши засідання. Представник президента в Верховній Раді Ірина Луценко, якій, мабуть, протестувальники присвятили плакат з двозначною пунктуацією «Пришли козлы вас выносить», закликала фракції підготувати законопроект про Антикорупційний суд і напрацьований варіант запропонувати президенту для внесення на розгляд парламенту. Позасідавши менше години, так і не дійшовши до розгляду медичної реформи, депутати розійшлися до вечора. При цьому учасники акції протесту заблокували входи-виходи з парламенту та комітетів, аби народні обранці не розбіглись. Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк тим часом лякав в соцмережах провокаціями з боку одіозного Семена Семенченка, який нібито намагатиметься прорватись до Ради з вибуховими пакетами. 

Подальші робочі деталі узгоджувалися у перерві в кабінеті Андрія Парубія. Мустафа Найєм після виходу звідти повідомив «погані новини», які власне раніше вже озвучив Парубій: коаліція не збиралась у вівторок виконувати жодних вимог мітингувальників. Тим часом під Радою стало зовсім сумно – число учасників акції зменшилось буквально до кількох сотень. Але ближче до четвертої години, коли депутати зібрались-таки розглядати медичну реформу, на площі з’явились міцні хлопці з символікою «Азова»  та батальйону «Донбас». «Авакова, собаку, повісим на гілляку», – почало лунати на площі. За словами джерел «Главкома» в МВС, дії «Донбасу» координувалися з їхнього штабу на Старонаводницькій вулиці.

Згодом на вулиці Грушевського з боку Кабміну розпочалися сутички: активісти зламали металодетектори, знесли залізний паркан і забрали щити нацгвардійців, що були складені штабелями.

Сутички на ГрушевськогоСутички на Грушевського

Правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ. Цими подіями був шокований навіть Саакашвілі, який питав, хто всі ці люди і що вони роблять. Речник МВС Артем Шевченко заявив, що ситуація була спровокована мітингувальниками, які на пункті перевірки хотіли пронести речі без огляду. Внаслідок сутичок є один серйозно постраждалий поліцейський. Також були повідомлення про трьох потерпілих з боку мітингувальників.

Але в результаті прориву на проїжджій частині Грушевського активістам вдалося розставити намети. За словами Єгора Соболєва, вони простоять до четверга, доки не будуть проголосовані законопроекти, яких вимагають прихильники політичної реформи. Також Соболєв запевнив, що контролюються всі виходи з Ради, в тому числі, підземні через сусідні будинки, аби не випустити депутатів, яких мають змусити плідно працювати. Знову дісталось бідолазі з БПП Олегу Барні, якому на виході з парламенту натовп влаштував «коридор ганьби». Рятувати Барну довелось особисто Саакашвілі.

Саакашвілі, який таки отримав сьогодні запал ентузіазму, зі сцени заявив, що це тільки перший крок і треба залишатись, поки влада, що затягує час, не виконає вимог: «Януковича більше ненавиділи, аніж Кучму, а Порошенка більше ненавидять, ніж Януковича!». Не зміг Саакашвілі не осідлати і нині популярну тему «козлів»: «Ми прийшли винести козла корупції, козла свавілля, безкарності та взагалі винести козла конкретного!»

Що в результаті

«Як досвідчений старий воїн, я взяв з собою теплі речі», – хвалився позафракційний нардеп Віктор Чумак. Минулий заклик Мустафи Найєма взяти теплі речі і хороший настрій завершився Євромайданом та в результаті втечею Януковича. Важко сказати, чи налякають такі акції Порошенка, але кількість силовиків, автозаків та безпрецедентні заходи безпеки в урядовому кварталі продемонстрували, що на Банковій з усією серйозністю ставляться до можливих штурмів держустанов.

Автозаки біля стадіону Автозаки біля стадіону "Динамо"

Джерела «Главкома» в правоохоронних органах кажуть, що ці два дні поліція працюватиме в посиленому режимі. Щоправда, протест вийшов не надто масштабним, враховуючи велику кількість сил, що в ньому брали участь, та кількість часу на підготовку. Можливо, після сьогоднішньої розкачки до нього приєднається більше людей, але поки акція показала не надто високий потенціал.

З іншого боку, Порошенко все ж – не Янукович. Він проявив гнучкість та хитрість з готовністю підтримати дві з трьох вимог мітингувальників, хай і в своїй обробці. А там, може, «після дощику у четвер» протест здується. Якщо ж законопроекти про зняття недоторканості та нової виборчої системи будуть проголосовані в першому читанні, Саакашвілі і Ко можуть це представити як свою безперечну перемогу. І перейти до наступних вимог – список їх у одного Саакашвілі великий. А він не один такий. 

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: