Денісова вимагає від РФ провести ув’язненим українцям тестування на коронавірус

 Денісова вимагає від РФ провести ув’язненим українцям тестування на коронавірус

Денісова вимагає від РФ провести ув’язненим українцям тестування на коронавірус

Денісова закликає Москалькову забезпечити права ув’язнених громадян України

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликає російського омбудсмена Тетяну Москальку забезпечити проведення кваліфікованого обстеження ув’язнених в РФ та окупованому Криму громадян України з обов’язковим тестуванням на коронавірус, за результатами якого надати необхідну медичну допомогу, відповідно до наявних діагнозів.

Про це Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці.

Денісова також вимагає забезпечити належні умови утримання в місцях несвободи, щоб не допустити поширення і подальше інфікування утримуваних осіб.

«Закликаю представників міжнародної спільноти взяти на контроль ситуацію щодо забезпечення Російською Федерацію прав громадян України на життя та здоров’я в умовах місць несвободи, аби не допустити фатальних наслідків для їх життя», – написала українська омбудсмен.

Денісова повідомила, що всупереч взятим на себе Російською Федерацією міжнародним зобов’язанням, більшість з п’яти тисяч громадян України, які перебувають у пенітенціарних установах РФ та тимчасово окупованого Кримського півострова, не отримують належної медичної допомоги, попри те, що входять до групи особливо незахищених осіб від зараження коронавірусною інфекцією.

«До мене надходять звернення ув’язнених громадян України з проханням забезпечити їх основоположні права на життя і здоров’я, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод і Протоколів до неї. Наші співгромадяни скаржаться на неналежні умови тримання та ненадання відповідної медичної допомоги, що неприпустимо в умовах оголошеної пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, адже пенітенціарні установи вважаються підсилювачами поширення інфекційних захворювань і є місцями з високим ризиком заражень», – зазначила Денісова.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини наголосила, що російською Федерацією ухвалений закон «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і Протоколів до неї». А це фактично означає, що держава взяла на себе зобов’язання, передбачені статтею 1 – забезпечувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права і свободи, визначені в розділі I Конвенції, серед яких основним є право на життя.

Нагадаємо, раніше Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до міжнародних гуманітарних організацій, які мають доступ до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, звернути увагу на ситуацію із захворюваннями на ГРВІ, що там склалася, та сприяти у максимальному забезпеченні тестами на визначення COVID-19, медичними препаратами, та засобами особистого захисту цивільного населення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: