Аваков зібрав архієреїв, аби ті пообіцяли: ніхто нічого не буде захоплювати на Покрову

Аваков зібрав архієреїв, аби ті пообіцяли: ніхто нічого не буде захоплювати на Покрову

Сторони домовилися про координацію дій та оперативний обмін інформацією

Зустріч міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова із Архієпископом Чернігівським і Ніжинським, речником УПЦ КП Євстратієм (Зоря) та предстоятелем УПЦ МП Митрополитом Онуфрієм відбулася сьогодні, 12 жовтня.

Про це повідомляє прес-служба МВС.

Під час зустрічі сторони обговорили взаємодію з МВС України щодо недопущення провокацій, насильницьких дій та проявів релігійної ворожнечі та нетерпимості в процесі врегулювання міжцерковних відносин в Україні.

«З Архієпископом Євстратієм (УПЦ КП) та Митрополитом Онуфрієм (УПЦ МП) обговорили співпрацю з МВС відносно недопущення будь-яких проявів релігійної ворожнечі, провокацій та насильницьких дій у процесі врегулювання міжцерковних відносин», - зазначив Арсен Аваков.

Міністр внутрішніх справ знайшов розуміння своїх позиції з боку представників обох конфесій, а завданням МВС буде забезпечення правопорядку, безпеки і дотримання свобод віруючих незалежно від конфесій.

Народний депутат Антон Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що  Аваков чітко заявив свою позицію щодо недопущення будь-яких провокаці1 і насильства з будь-якої сторони.

За словами Геращенка, митрополит Онуфрій заявив, що не бачить причин для кровопролиття, крім випадків незаконних спроб захоплення власності релігійних громад УПЦ МП.

Архієпископ Євстратій Зоря озвучив позицію Української православної церкви щодо недопущення будь-якого насильства в церковних суперечках.

«А також нагадав про те, що коли в лютому 2014 року з Майдану прийшли тисячі мітингувальників, які відгукнулися на заклик йти в Києво-Печерську Лавру, саме ієрархи УПЦ КП - владика Єпіфаній і владика Агапіт, особисто приїхали до Лаври і переконали мітингуючих не чинити насильницьких дії і не заходити на територію заповідника. І що якщо будуть спроби будь-яких провокаторів силою захоплювати храми громад УПЦ МП, то Українська православна церква заявить про неприпустимість таких насильницьких дій», - процитував Євстратія Зорю нардеп Геращенко.

Наразі у Філарета закликали УАПЦ і Московський патріархат почати готувати об’єднавчий собор.

Втім, як відомо синод РПЦ в Мінську готує «жорстку відповідь» на дії Константинополя.

Крім того стало відомо, що московська церква хоче анафеми для Варфоломія за зняття прокляття з Філарета.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення синоду щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: