Нардеп-радикал подав до суду на Гройсмана

Нардеп-радикал подав до суду на Гройсмана
Нардеп Віктор Вовк

Вовк просить суд визнати протиправною бездіяльність Гройсмана

Народний депутат від «Радикальної партії» Віктор Вовк подав позов до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Про це повідомляя прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва.

«До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов від народного депутата Віктора Вовка до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо ненадання главою Уряду доручення про порушення дисциплінарного провадження стосовно міністра Павла Клімкіна», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, позивач просить суд визнати протиправною бездіяльність прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо ненадання доручення про порушення дисциплінарного провадження стосовно міністра закордонних справ Павла Клімкіна за фактами його протиправних і антиконституційних заяв та пропозицій, викладених у депутатському запиті позивача до прем’єра Гройсмана.

Окрім цього, позивач – народний депутат Віктор Вовк, просить суд зобов’язати главу уряду надати доручення про порушення відповідного дисциплінарного провадження.

Наразі суд вирішує питання про відкриття провадження у даній адміністративній справі.

«У своєму депутатському запиті я зазначив, що 3 жовтня 2018 р. на сайті «Європейська правда» була опублікована стаття Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А. «Більше ніж «угорська проблема»: як паспортний скандал відкрив паралельну реальність», яка містить заяви, твердження та пропозиції, що суперечать Конституції України і законодавству України, та не входять до сфери компетенції і політичної відповідальності Міністра закордонних справ України, в якій він зробив політичну заяву про необхідність дискусії про подвійне громадянство», - зазначив нардеп у коментарі «Главкому»

Він нагадав, що згідно зі ст. 4 Конституції України «в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом». У свою чергу, стаття 17 закону України «Про громадянство» визначає підстави припинення громадянства України, зокрема внаслідок втрати громадянства України.

Водночас, на виконання конституційної норми про єдине громадянство однією з підстав для втрати громадянства України згідно з п. 1 ст. 19 Закону України «Про громадянство» визначено «добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття». Датою припинення громадянства України у випадках, передбачених цією статтею зазначеного закону України, є дата видання відповідного указу президента України.

«Саме в рамках зазначених вище чинних норм Конституції України та закону України «Про громадянство» у 2017 р. діючий на той час народний депутат України Артеменко А.В. через добровільне набуття ним громадянства Канади втратив громадянство України та, як наслідок, мандат народного депутата України, законність чого була підтверджена рішеннями судів усіх інстанцій.Таким чином, нібито «правової колізії» щодо питання подвійного громадянства в Україні, про яку зазначається у статті Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А., відповідно до Конституції та законодавства України не існує», - йдеться в повідомленні.

Вовк вважає, що політична відповідальність Клімкіна як міністра закордонних справ України, поширюється виключно на сферу його компетенції та повноважень як члена Кабінету міністрів України та керівника міністерства. Отже не поширюється на питання формування і реалізації державної політики у сфері громадянства, що відноситься до повноважень Державної міграційної служби України, підпорядкованої Міністерству внутрішніх справ України.

«Попри зазначені вище факти, викладені у моєму депутатському запиті, прем’єр-міністр України Гройсман В.Б., без жодного обґрунтування свого рішення, відмовився порушувати дисциплінарне провадження щодо Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А., з метою розгляду дисциплінарною комісією цих фактів та прийняття нею відповідного рішення. Відсутність будь-якого реагування прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б. на антиконституційні і протиправні заяви та пропозиції Міністра закордонних справ України Клімкіна П.А. з питань подвійного громадянства схоже призводить до відчуття вседозволеності та безкарності з боку міністра Клімкіна П.А. та продовження ним таких публічних заяв, зокрема на прес-конференції у м. Київ 18 січня 2019 р. Так, міністр закордонних справ України Клімкін П.А. протиправно заявив, що «буде й далі надавати поштовх у питанні подвійного громадянства, яке потрібне Україні», - резюмував Вовк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: