Захоплення моряків: Україна завершує підготовку меморандуму для трибуналу

Захоплення моряків: Україна завершує підготовку меморандуму для трибуналу

Українські моряки із захоплених суден провели у полоні РФ 10 місяців

Враховуючи певні вимоги регламенту арбітражу, у МЗС відмовилися назвати подробиці документу

Наразі Україна завершує підготовку меморандуму для Арбітражного трибуналу щодо захоплення Росією моряків і кораблів у Керченській протоці в 2018 році.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Ми перебуваємо на фінальній стадії узгодження відповідного меморандуму. Це не просто текст, це докази, свідчення наших моряків, це результати певних експертиз, які лягають в основу наших позовних вимог, це гарантії припинення кримінального переслідування стосовно наших моряків, яких російська сторона не мала права притягувати до кримінальної відповідальності, безумовно, це питання компенсації як матеріального, так і морального характеру», – повідомив Єнін.

Враховуючи певні вимоги регламенту арбітражу, дипломат відмовився назвати конкретні суми або подробиці меморандуму.

При цьому чиновник зазначив, що Україні вдасться подати у встановлені терміни зазначений документ.

Як відомо, днями спливає термін подання Україною меморандуму до Арбітражного трибуналу щодо захопленню кораблів і моряків у Керченській протоці.

25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група Російської Федерації у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них зазнали поранення.

Українські моряки – екіпажі захоплених суден провели у полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Російська Федерація повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

У вересні 2019 року Росія передала Україні військовополонених моряків, а кораблі повернула через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані. 20 листопада вони прибули в Очаків і стали на ремонт тільки після проведення слідчих дій та балістичної експертизи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: