Загинула під час обстрілу столиці. Згадаймо 11-річну Катерину Піхур

Загинула під час обстрілу столиці. Згадаймо 11-річну Катерину Піхур
Катя любила танці та мріяла про велику сцену
фото з відкритих джерел

За три роки до повномасштабної війни помер тато дівчинки

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо 11-річну Катерину Піхур.

Життя 11-річної Катерини Піхур обірвали ракетні обстріли російської армії. 1 березня 2022 року ворог ударив по телевежі Києва. Тоді загинули п’ятеро людей. Зокрема, й Катіна мама Олена та дядько Олег.

«Вони якраз бігли в укриття до станції метро «Дорогожичі» і потрапили під ракетний обстріл. Секунда – і не стало мого світу… Тепер доживаю віку й приходжу до них на могилку. Там мені легше», – розповіла Лідія Іванівна, бабуся Катерини.

Катерина Піхур із мамою Оленою
Катерина Піхур із мамою Оленою
фото з відкритих джерел

Катя була пізньою дитиною у київській родині Піхурів. Бабуся Лідія пригадала, як її донька Олена обожнювала довгоочікуване маля. Олена працювала швачкою в ательє, тато дівчинки – на будівництві. Дитина у пари народилася вже після 40 років.

«Олена сильно хотіла дівчинку, тому всі на це і сподівались. Раніше Катерин у роду не було, та Олена сказала, що дівчинка буде саме Катя», – розповіла бабуся Лідія.

Катерина Піхур
Катерина Піхур
фото з відкритих джерел

Після народження маляти бабуся переїхала у будинок свого вже покійного чоловіка – у село Юрівку. Рідні приїздили туди з онукою, яка постійно крутилась біля бабусі.

Катерина Піхур допомагала рідним та проводила з ними багато часу
Катерина Піхур допомагала рідним та проводила з ними багато часу
фото з відкритих джерел

«На город зі мною ходила, картопельку садила, вибирала. В ліс я її водила гуляти. Онука разом із дітьми збирались на подвір’ї: то крупи брали, то зелень різали, то яблука по сезону. Куховарили так. Як я приїздила в нашу квартиру у Київ, то водила Катю на танці і гімнастику», – зауважила Лідія.

Катерина Піхур
Катерина Піхур
фото з відкритих джерел

Катерина Піхур навчалася в Києві. Її тато помер за три роки до повномасштабної війни. У нього були проблеми із серцем. Дівчинку виховували мама і бабуся. Катя зростала скромною, доброю. Гарно навчалася, захоплювалася танцями, зі змаганнями їздила по містах України. У майбутньому хотіла вийти на професійний рівень, мріяла, що танцювальна сцена стане її справою життя.

«Катя займалася у нас багато років. Це була дуже радісна, наповнена любов’ю і життям дитина. Тепла, сонячна, дівчинка-літо. Любила обійматися. Де б вона не з’явилася – від неї наче відходили промінчики сонця. Катя любила танцювати. Любила свою маму, а та робила все заради доньки. Намагалася дати їй найкраще», – пригадала Оксана Агеєва, керівниця танцювального центру, де займалася дівчинка.

Катерина Піхур була активною й талановитою
Катерина Піхур була активною й талановитою
фото з відкритих джерел

Мама дівчинки Олена Піхур мешкала в Києві. Працювала швачкою у кількох ательє, вдома шила одяг на замовлення. «Це була позитивна, спокійна жінка. Завжди зі смаком одягалася, мала яскравий манікюр. Ми з нею багато гуляли в парку Котляревського, гралися в хованки. Чоловік Олени, тато Каті, був її першим коханням – ще зі школи. Вони зустрічалися, потім розійшлися, а через багато років зійшлися знову. Коли народилася Катя, вона стала для Олени всім її життям. Вони були завжди вдвох – як подружки…» – розповіла Дарина Зяєва, похресниця Олени Піхур.

«Вона була хорошою, ніколи на мене голосу не підвищила. Ми хоч і жили у маленькій квартирі всі разом, та дуже мирно. Я допомагала Олені з Катею, водила її в дитсадок, школу, а потім забирала. Після роботи Лєна приходила і готувала випічку: торти, печиво. Отак жили, працювали, а потім прилетіла ракета і їх не стало…», – сказала матір загиблої.

Олена Піхур загинула в 51 рік
Олена Піхур загинула в 51 рік
фото з відкритих джерел

Після загибелі рідних Лідії Іванівні довелося здавати ДНК-тест для опізнання. Потім вона кремувала тіла онуки й двох дітей та поховала прах у селі Юрівка Макарівського району.

«Дякую добрим людям, що допомогли мені поховати рідних. Влітку приїжджала до них на могилку. Засадила все квітами, поставила хрестики… Приношу туди і свіжі квіти, сиджу подовгу, говорю з ними…» – поділилася бабуся Каті.

Катерина Піху загинула 1 березня 2022 року, коли окупанти обстріляли у Києві телевізійну вежу та територію меморіалу Бабиного Яру
Катерина Піху загинула 1 березня 2022 року, коли окупанти обстріляли у Києві телевізійну вежу та територію меморіалу Бабиного Яру
фото з відкритих джерел

Зауважимо, згідно з останніми даними ООН, російські терористи за час повномасштабного вторгнення вбили щонайменше 10 тис. і поранили 18,5 тис. мирних українців. Серед загиблих – щонайменше 569 дітей, поранених неповнолітніх – понад 1,2 тис. При цьому в організації зазначають, що реальна кількість жертв значно вища, оскільки отримання інформації в умовах війни ускладнене.

За останніми даними Офісу генпрокурора, в Україні через російську агресію загинуло щонайменше 520 дітей. Ще понад 1180 постраждали. Ці цифри також не остаточні. Триває робота щодо їх встановлення у місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Збирала гроші на ЗСУ і хотіла зустрітися з президентом. Згадаймо шестирічну Софію Голинську

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Проєкт Національного військового меморіального кладовища
Створення Національного військового меморіального кладовища. У нас є велика проблема
Антон Прасоленко працював у театрі «Вавилон»
Воював у самому пеклі, щоб потрапити до раю. Згадаймо актора Антона Прасоленка з Бердянська
Чотиразовий чемпіон світу з кікбоксингу та депутат, який боронив Україну. Згадаймо Віталія Мерінова
Чотиразовий чемпіон світу з кікбоксингу та депутат, який боронив Україну. Згадаймо Віталія Мерінова
Перед 24 лютого 2022-го Євген Олефіренко зробив лазерну корекцію зору та записався до тероборони
Зберіг життя всіх своїх хлопців, але загинув сам. Згадаймо Євгена Олефіренка
Юрій Чабах віддав власне життя під час порятунку мирного населення
Рятував людей у Бучі. Згадаймо правоохоронця Юрія Чабаха
Вадим та Олена зіграли весілля під час військової служби у Лозовій на Харківщині
Повінчався з коханою на фронті. Згадаймо Вадима Кутового, який захищав Україну з 2014-го
Тетяна Виноградська 10 років стояла на варті чернігівського прикордоння
Загинула під час охорони державного кордону. Згадаймо Тетяну Виноградську
Ярослав Мохонько брав участь у боях за Київщину, потім воював на інших гарячих напрямках, зокрема боронив Донеччину
Пішов на фронт ще у 2014-му. Згадаймо Ярослава Мохонька
Тімур та Тетяни Козирєви загинули 14 березня 2022 року
Намагалися втекти з окупації на Київщині. Згадаймо однорічного Тімура Козирєва та його маму
Дата публікації новини: