Ціна нафти підскочила до максимуму з 2014 року: аналітики назвали причини

Ціна нафти підскочила до максимуму з 2014 року: аналітики назвали причини
За прогнозами аналітиків, цього року попит на нафту перевищить пропозицію
фото з відкритих джерел

Нова геополітична напруженість посилила триваючі ознаки напруженості на нафтовому ринку

Ціни на нафту у вівторок, 18 січня, зросли більш ніж на $1 до семирічного максимуму. Як пише Reuters, нафта дорожчає через побоювання з приводу можливих перебоїв з поставками після того, як єменське угруповання хуситів напало на Об'єднані Арабські Емірати, що призвело до ескалації бойових дій між групою, пов'язаною з Іраном, і коаліцією на чолі з Саудівською Аравією.

«Нова геополітична напруженість посилила триваючі ознаки напруженості на ринку», – відзначає аналітик ANZ Research.

Ф'ючерси на нафту марки Brent виросли 1,6%, до $87,85 за барель, в той час як ф'ючерси на нафту марки WTI підскочили на 2% до $85,53 за барель. Обидва еталонні показники досягли найвищого рівня з жовтня 2014 року.

Після нанесення безпілотних і ракетних ударів, які викликали вибухи в бензовозах і призвели до загибелі трьох осіб, рух хуситів попередив, що може завдати удару по інших об'єктах, в той час як ОАЕ заявили, що залишають за собою право «відповісти на ці терористичні атаки».

Нафтова компанія ОАЕ Adnoc заявила, що активувала плани забезпечення безперервності бізнесу, щоб забезпечити безперебійну поставку продукції своїм місцевим і міжнародним клієнтам після інциденту на паливній базі Муссафа.

Аналітики CommSec кажуть, що ціни на нафту також підтримуються нижчими зимовими температурами в Північній півкулі, що збільшує попит на паливо для опалення.

«За прогнозами аналітиків, цього року попит перевищить пропозицію, оскільки світ виходить з дворічної ізоляції і повертається до більш нормальної траєкторії попиту», – сказав Еш Гловер з CMC Markets.

На думку аналітиків, жорсткий баланс попиту і пропозиції навряд чи покращиться.

«Якщо поточна геополітична напруженість збережеться і члени ОПЕК + не зможуть забезпечити збільшення на 400 тисяч барелів на день, макроекономічні показники в поєднанні з сильними технічними прогнозами можуть привести до того, що ціни підштовхнуться до позначки в $100, де знаходиться наступний (значимий) рівень технічного опору», – сказав Гловер.

Також повідомлялося, що Саудівська Аравія витісняє Росію з ринку нафтопродуктів.

Раніше стало відомо, що фірма нардепа Козака видобувала нафту в Росії, забезпечуючи його мільйонами доларів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: