Джим Ніколсон: оптимальним індикатором цін на вугілля є роттердамський індекс API2

Джим Ніколсон: оптимальним індикатором цін на вугілля є роттердамський індекс API2

Індекс API2 відображає торгівлю вугіллям в північно-західній Європі, а також в Амстердамі, Роттердамі, Антверпені

Старший віце-президент міжнародного агентства Argus Джим Ніколсон під сьогоднішньої робочої зустрічі в Антимонопольному комітеті України прокоментував використання індексу API2, який використовується в голландському вугільному хабі ARA (Амстердам, Роттердам, Антверпен), як цінового орієнтиру для формування ціни на енергетичне вугілля в Україні.

«Індекс API2 відображає торгівлю вугіллям в північно-західній Європі, а також в Амстердамі, Роттердамі, Антверпені. Вугілля є одним з найбільш ліквідних мінеральних ресурсів, і цей індекс цін існує майже 20 років. Він широко використовується в Європі - майже три мільярди тонн вугілля в рік індексується API2», - заявив Ніколсон.

Експерт оцінив використання індексу API2 у формулі розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ) в Україні.

«Те, як Україна вирішить використати цей вугільний індекс є питанням самої України. Але якщо ви шукаєте надійний ціновий спотовий індекс на енергетичне вугілля, то не знайдете індекс, який більш широко використовують чи якому більше довіряють, аніж індекс API 2», - підкреслив експерт.

Argus Media - провідне незалежне цінове агентство, засноване в 1970 р., штат якого перевищує 800 осіб. Головний офіс компанії розташований в Лондоні. Компанія розраховує цінові котирування і проводить аналіз міжнародних товарно-сировинних ринків.

Інформація Argus використовується урядами країн і міжнародними організаціями для аналізу ринків і стратегічного планування.

Як повідомлялося, 3 березня 2016 р. НКРЕКУ прийняла постанову №289, в якому за основу розрахунку вартості вугільної складової в ціні електроенергії покладено індекс API2 найбільшого європейського вугільного хаба ARA (Амстердам, Роттердам, Антверпен). У квітні того ж року Кабмін прийняв постанову №315, якою прив'язав оптову ціну газу до німецького хабу «NetConnect Germany» (NCG) і витрат на його транспортування до українсько-словацького кордону.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: