Україна може перетворитися на експортера масок. Фахівець озвучив план

Україна може перетворитися на експортера масок. Фахівець озвучив план
Україна може стати експортером продукції медичного призначення

За словами фахівця, для цього доведеться вирішити кілька проблем

На тлі поширення коронавірусу й зростання попиту на медичні маски Україна може стати експортером продукції медичного призначення. Таку думку висловив глава Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

«Раніше медичні маски були потрібні лише в дуже обмеженій кількості для медиків. Але коли нас спіткала епідемія, потреба зросла в сотні разів. Промисловість з цим впоратися просто не змогла. І питання не тільки в тому, щоб їх зшити. У світі виник дефіцит сировини для масок – від медичного флізеліну до гумок для масок», – написав Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

За словами Дорошенко, після цього «малий бізнес переключився на виробництва масок», але 95% його продукції не має жодного відношення до медицини, оскільки матеріали, які використовуються, не є медичними. А ось великі виробники масок і спецодягу зіткнулися з неплатежами.

«Іноді з січня вони не отримали ні копійки і тому змушені призупиняти роботу через відсутність обігових коштів. <...> Якщо ця галузь зможе розраховувати на розширення виробництва, на погашення заборгованості із зарплати і податків завдяки так званим антикризовим дешевим кредитам, то це не тільки зможе зберегти десятки тисяч робочих місць, а й створити стільки ж нових. Тим більше що погашення таких кредитів передбачається протягом 9 місяців – це раніше прийнята програма уряду про кредити «5-7-9%», але з розширеним колом учасників», – пояснив Дорошенко.

Також налагодити експорт медичних масок з України, на його думку, допоможе лібералізація умов сертифікації такої продукції.

«Упаде ціна на сертифікацію, яка в ЄС коштує в 2-2,5 рази дешевше. Якщо ці питання вирішити, то ми перетворимося в потужного виробника продукції медичного призначення, тобто масок і спеціального одягу, і експортера. Головне – використовувати наші можливості», – резюмував фахівець.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: