В Україні покращилась економічна спроможність населення

В Україні покращилась економічна спроможність населення

Експерти прогнозують подальше покращення

Індекс економічної спроможності населення у березні склав 91,4, що є кращим показником за попередні три місяці. Такі дані опублікував центр Разумкова.

Хоча середня номінальна заробітна плата у лютому зросла незначним чином (на 1,5%), проте, у відсутності суттєвих змін у житлово-комунальних тарифах, реальна купівельна спроможність не погіршилася. А зміцнення гривні (курс продажу банками готівкових доларів наприкінці січня – 28,0 грн/$1, наприкінці лютого – 27,0 грн/$1) дозволило населенню збільшити купівлю готівкової валюти для власних заощаджень.

Відзначається, що у лютому відбулося неочікуване покращення показників заборгованості з оплати праці. Таким чином, загальна заборгованість зменшилась на 3%, за рахунок зменшення заборгованості на економічно активних підприємства (майже на 6%, з 1,40 млрд грн до 1,32 млрд грн).

Як і раніше, домогосподарства фактично залишаються поза доступом до додаткових заощаджених ресурсів, – як обсяги депозитів населення, так і обсяги кредитів, наданих домашнім господарствам через банківську систему, з початку року зменшилися. Водночас, зросла вартість таких ресурсів – якщо кредитні ставки (середньозважена ставка за новими кредитами домашнім господарствам) зросли до 30,3%, то депозитна ставка (середньозважена за новими депозитами) знизилася до 7,0%).

Зважаючи на сезонне пожвавлення, слід очікувати на незначне подальше покращення значення Індексу упродовж найближчого кварталу (поступове підвищення номінальної заробітної плати, зменшення нарахувань за житлово-комунальні послуги, стабілізація гривні і зниження інфляційних очікувань).

Варто відзначити, що цей Індекс запровадив Центр Разумкова для розгляду купівельної спроможності населення та економічної стійкості.

Читайте також: Печальні прогнози від Нацбанку, або Куди веде популізм Гройсмана

А також матеріал: Прорив Гройсмана. Чи дійсно економіка відштовхнулась від дна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: